latinica  ћирилица
08/01/2018 |  20:38 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Макрон позвао Европу да се укључи у Нови пут свиле

Током посјете шефа Јелисејске палате Пекингу, објављено и да се очекује оснивање француско-кинеског инвестиционог фонда вриједног више од милијарду евра.
Макрон у посјети Кини (Foto:xdn.tf.rs/) -
Макрон у посјети Кини (Foto:xdn.tf.rs/)

Док у многим западним престоницама с неповјерењем гледају на пројекат „Појас и пут” као на параван за ширење кинеског утицаја, француски предсједник Емануел Макрон је започео тродневну посјету Кини у Сијану, најисточнијој тачки на некадашњем Путу свиле, показујући подршку најважнијем спољнополитичком пројекту предсједника Си Ђинпинга.

Из древне палате династије Танг, Макрон је позвао Европу да се укључи у овај план јер, како је истакао, он може да буде у интересу Француске и Европе уколико се буде спроводио у духу сарадње.

„По дефиницији, oвакви путеви су заједнички, они не воде у једном смјеру. Наше судбине су повезане. Будућности су потребне Француска, Европа и Кина”, рекао је Макрон, али је нагласио да то не смије бити пут нове хегемоније, који ставља у вазални положај земље кроз које пролази.

Претходно је у интервјуу за један кинески портал рекао да је хиљаду милијарди долара вриједан пројекат, који треба да мрежом копнених и поморских путева повеже Кину са југоисточном и централном Азијом и даље са Блиским истоком, Европом и Африком, прилика да се успоставе нови мостови између земаља и цивилизација. Казао је да је веома важно да Европа и Кина ојачају сарадњу на овом плану и поручио да је Француска спремна да преузме водећу улогу. Додао је, међутим, да се сарадња мора спроводити „у оквирима уравнотеженог партнерства”, при чему је на уму имао дефицит Француске у трговини с Кином од 30 милијарди евра.

На дневном реду Макронове посјете је сарадња у областима заштите животне средине и тероризма, подршка развоју Африке, као и проблем Сјеверне Кореје, али на првом мјесту је јачање економских веза друге и пете свјетске економије у тренутку када се због изласка Британије из Европске уније Француска намеће као кључни партнер Кине у Европи.

Француска је, као и многе друге земље, вољна да добије што већи приступ уносном али прилично затвореном кинеском тржишту.

Извор: Политика