latinica  ћирилица
08/01/2018 |  21:52 | Аутор: РТРС

И таблете против болова могу да буду узрок главобоље

Главобоље проузроковане прекомјерним узимањем лијекова, познате и као повратне главобоље, настају због честог и прекомјерног узимања аналгетика.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Ови облици главобоља представљају трећи најчешћи узрок главобоље (након тензијске и мигренске главобоље) и чешће су код жена старости између 30 и 40 година живота, иако се могу јавити у било ком животном добу.

Претјерана употреба

Обично настају код особа које имају епизодну мигрену или епизодну тензијску главобољу која се временом трансформише у хронични облик (више од 15 главобоља мјесечно) због чега болесници почињу свакодневно да узимају аналгетике због бола, али и због страха од повратка главобоље.

Било који аналгетик може да доведе до главобоље проузроковане прекомјерним узимањем лијекова, међутим најбрже и најчешће до тога доводе комбиновани препарати, који у себи садрже кофеин и кодеин, опиоидни аналгетици и триптани (лекови за мигрену).

Сматра се да свакодневно узимање више од 10 аналгетика дуже од три мјесеца доводи до развоја главобоље узроковане прекомјерним узимањем лијекова. Велики проблем је то што су комбиновани препарати аналгетика (обично комбинација парацетамола, кофеина и кодеина) доступни у апотекама без рецепта.

Занимљиво је да болесници који свакодневно узимају аналгетике а немају главобољу, на примејр болесници са реуматским артритисом или боловима у леђима, никада не развију главобољу узроковану прекомјерним узимањем лијекова.

Према критеријумима Међународне класификације главобоља, у овом случају се ради о главобољи која је присутна више од 15 дана мјесечно, а такви болесници узимају аналгетике свакодневно дуже од три мјесеца и без обзира на узети аналгетик, интензитет и фреквенција главобоље се погоршава. Потврда дијагнозе је изостајање главобоље унутар два мјесеца након престанка узимања аналгетика.

Лијечење главобоља

Главобоље су врло честе у општој популацији и проблем настаје када се болесници лијече сами, без консултације са лекаром опште праксе или специјалистом неурологом.

Болесници са главобољом узрокованом прекомјерним узимањем лекова захтевају преглед неуролога. Принцип лијечења тог типа главобоље је да се након детаљне анамнезе и неуролошког прегледа болесника процјени о којем се типу главобоље ради, односно која је примарна главобоља довела до потребе прекомјерног узимања лијекова.

При томе, неуролог ће процјенити може ли се лијечење тих болесника спровести амбулантно или је потребна хоспитализација. У оба случаја неопходно је одмах или поступно (у случају кад је узрок комбиновани препарат или опиоиодни аналгетик) престати узимати аналгетик.

Болеснике који нису хоспитализовани посебно треба упозорити да је могуће да им кроз неколико дана (обично десетак дана) дође до погоршања главобоље уз друге пропратне симптоме типа мучнине, повраћања, повишења крвног притиска, лупања срца, поремећаја спавања, психомоторног немира и нервозе.

Код неких болесника само изостајање аналгетика довешће до престанка главобоље, док ће се код других болесника јавити повремена главобоља истог ритма каква је била прије узимања лијекова у прекомјерној дози.

Златно правило

Након детаљног увида у тип главобоље (углавном се постави дијагноза мигрене или тензијске главобоље) код неких болесника је потребно увести профилактичку терапију, што значи свакодневно узимање одговарајућег лека.

Истраживања су показала да око 70 одсто болесника са главобољама због прекомјерног коришћења лијекова успије да престане са редовним узимањем аналгетика и потом се осјећају много боље, док 30 одсто људи након почетног побољшања поново почињу да узимају аналгетике у превеликој мјери.

Зато је код таквих особа потребан мултидисциплинарни приступ који укључује љекара опште праксе, неуролога и психијатра будући да су ти болесници врло често и депресивни.

Битно је нагласити да је златно правило у лијечењу главобоље узети одговарајући аналгетик на почетку главобоље и то у одговарајућој терапијској дози, међутим максимално до два пута недјељно.

Такође, потребно је избегавати лијекове који садрже кодеин и кофеин будући да њихова континуирана употреба доводи до свакодневне главобоље. Свака промена интензитета и фреквенције главобоље захтева преглед специјалисте неуролога који ће одредити тип главобоље и одговарајућу терапију, чији је циљ подићи квалитет живота тих болесника.

Извор: Б92, Аваз