latinica  ћирилица
08/01/2018 |  22:24 | Аутор: РТРС

Орбан: Не желимо мигранте јер је то "инвазија муслимана"

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да мађарски народ не жели мигранте и да влада не може да одбаци вољу народа у погледу тако значајног питања, истакавши да оне који покушавају да уђу у ЕУ не види као муслиманске избјеглице, већ као "муслиманску инвазивну силу".
Виктор Орбан  (Фото: nspm.rs) -
Виктор Орбан (Фото: nspm.rs)

"Када су они који су 2015. стигли на границе Мађарске ушли у земљу илегално, то није био талас избјеглица, већ – инвазија. Никада нисам разумио како је Њемачка, примјер дисциплине и владавине права за све нас, могла да слави масовни илегални улазак, анархију и хаос као нешто добро", рекао је Орбан немачком листу Билд цајтунг.

У данас објављеном интервјуу Орбан је истакао да је у политичком смислу питање миграције проблем Европске уније, а у социолошком је то, каже, њемачки проблем.

"Сви мигранти желе у Њемачку јер желе Њемачки живот", истакао је мађарски премијер, преноси МТИ.

Констатујући да је Њемачка увек дочекивала мигранте док Мађарска није, Орбан каже да Мађарска свој удио пружа тако што штити границу Шенген зоне ЕУ.

Према његовим ријечима, у ЕУ хрле не муслиманске избјеглице већ економски мигранти у потрази за бољим животом, прелазећи четири сигурне земље "које нису богате колико Њемачка, али су безбједне, и у којима нису морали да спасавају живу главу".

Нагласивши да мађарски народ не жели мигранте, Орбан је рекао да је "то питање суверенитета и културног идентитета и да се мора сачувати право на одлучивање ко ће живјети на тлу Мађарске".

Такође је навео да ће велики број муслиманских имиграната довести до паралелних друштава и да је "мултикултурализам илузија, јер се муслиманско и хришћанско друштво никада неће повезати".

"Ми (Мађари) то не желимо. И не желимо да нас ико на то присиљава", закључио је Орбан.

Извор: РТС, Танјуг