latinica  ћирилица
09/01/2018 |  07:28 ⇒ 10/01/2018 | 07:41 | Аутор: РТРС

Додик у Лакташима отворио Трг 9. јануар;

Поводом обиљежавања Дана Републике, предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић отворили су данас у овом мјесту Трг "9. јануар".
Отворен Трг 9. јануар у Лакташима (Фото:Драган Јошић) -
Отворен Трг 9. јануар у Лакташима (Фото:Драган Јошић)

Додик је поручио да је 9. јануар од историјског значаја за српски народ јер је то остварење идеје не само савремене генерације ратника и политичара који су стварали Републику Српску, него је то идеја која је слободарски живјела код наших предака, а који су се борили за слободу српског народа.

"Република Српска је први државни облик који имају Срби с ове стране Дрине. Ово је први пут да имамо могућност да свој патриотизам искажемо не само према Србији, него и према Српској", рекао је Додик обраћајући се окупљеним грађанима у Лакташима.

Отварање Трга "9.јануар" у Лакташима (Фото:РТРС)

Он је нагласио да је стварањем Српске створена прилика да српски народ има двије љубави - Републику Српску и Србију, те поручио да се то не смије напустити, без обзира на изазове.

Предсједник Српске је подсјетио да је прије 26 година учествовао у доношењу одлука о стварању Републике Српске која је прошла тешке историјске тренутке, од рата, па до многих насртаја на њен политички суверенитет.

Додик је истакао да Српска не може бити укинута, јер није створена на суду, нити је добијена на некој судској расправи или пресудом.

Он је подсјетио да многи покушавају да оспоре 9. јануар као датум стварања Републике Српске, те поручио да је важно да српски народ буде окупљен око овог датума и не дозволи да му други одређују када је Српска рођена и како треба да раде њене институције, јер би тиме будућност Републике била неизвјесна.

"Дајете ми снагу, вољу да у овом дану још више, у име вас, у име Републике Српске и оних који су је створили и дали своје животе за њу, искажем своју прврженост идеји која се зове Република Српска", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је изразио задовољство што су Лакташи прва локална заједница која је реализовала иницијативу да се тргу или улици да назив "9. јануар".

Отварање Трга "9.јануара" у Лакташима (Фото: РТРС)

"Вјерујем да ће ово бити инспирација и за остале локалне заједнице да своје активности усмјере ка томе и да у току ове године свака општина има трг, улицу или институцију названу по Дану Републике", изјавио је Додик.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да је Република Српска понос српског народа који не жели њеним постојањем никоме да нанесе зло, већ да његује своју традицију и да слободно живи.

Он је рекао да је одлуком да се трг испред зграде општине Лакташи назове по 9. јануару показано поштовање према свим који су животе положили у темеље Републике Српске.

"Ово је један од најзначајнијих и најљепших тргова у Лакташима", рекао је Карапетровић.

Отворен Трг "9. јануар" у Лакташима (Фото: Драган Јошић)

Предсједник Младих социјалдемократа општине Лакташи Живко Милуновић рекао је да су млади СНСД - а подржали иницијативу предсједника Српске да се трговима или улицама у Српској да назив "9. јануар".

"Око 200 младих социјалдемократа дошло је на отварање трга, тиме показујемо да је Република Српска јака и стабилна и да ћемо да славимо Дан Републике и наредних година", нагласио је Милуновић.

На 26. рођендан Републике Српске, отварању Трга "9. јануар" у Лакташима присуствовали су званичници и грађани ове општине.

Како је најављено, Додик ће се данас у Бањалуци састати са предсједником Јужне Осетије Анатолијем Бибиловим који ће, такође, учествовати на прославама поводом обиљежавања Дана Републике. У њиховом присуству биће потписан и Протокол о сарадњи између Републике Јужне Осетије и Српске.

Најављено је и потписивање протокола о сарадњи између партије Јединствена Осетија и Савеза независних социјалдемократа.