latinica  ћирилица
09/01/2018 |  09:24 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Додик за РТС: Република Српска је трајна категорија за српски народ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже за РТС, на дан када РС обељежава свој Дан, да је од свог оснивања Српска имала велика искушења, од Дејтонског споразума до данас. Мислим да је највећа вриједност и љубав коју народ има за рРпублику – да буде очувана и да преживи све те изазове, истиче Додик.
Интервју Милорада Додика за РТС - Фото: РТС
Интервју Милорада Додика за РТСФото: РТС

Милорад Додик у интервјуу за РТС наводи да Република Српска не жели да ова генерација политичара изгуби права које је претходна генерација успјела да оствари, додајући да је циљ што већа самосталност Републике Српске.

Интервју Милорада Додика за РТС

Обиљежавамо Дан Републике Српске. Када бисте анализирали протеклих 26 година, шта је највећа вриједност?

Највећа вриједност је Република Српска која је имала много изазова. Када је формирана прије рата и прије распада бивше Југславије, РС је морала да се брани у оружаном периоду, за шта је 30.000 људи дало животе, цивила и војника. РС је имала велика искушења, од Дејтонског споразума до данас и мислим да је то највећа вриједност и љубав коју народ има за републику – да буде очувана и да преживи све те изазове.

И данас РС сигурно дјелује неупитно као трајна категорија за српски народ, коју је артикулисала генерација људи који овдје живе, који су сањали те идеје слободарства и слободе и чији је патриотизам искључиво увијек везан за Србију. Он је и данас везан за Србију и доживљавамо то на тај начин али оно што је ново у историји, то је патриотизам који Срби овдје исказују према РС заједно са Србијом, градећи један простор слободе за све.

Мислим да Срби нису направили РС да би само они били слободни, они су је подарили и другима који овде желе да живе, без обзира на то колико различити и другачији били. То су несумњиво вриједности и то доказује да РС мора и може, иако су многи сумњали, да преживи изазове савременог свијета као што је глобализација и многе друге ствари. Сада су сигурни да је РС на правом путу. И то је највећа вриједност.

Шта очекујете од 2018. године? Ово је изборна година, јесте ли оптимиста с обзиром  на политички амбијент у БиХ?

У 2017. смо имали добро кретање наших макроекономских и других показатеља, институције су обављале свој посао. Наравно, изложени смо сталним проблемима на релацији РС–БиХ. БиХ је састављена од два ентитета и један од та два ентитета је РС. Наравно, концепције које су ишле за тим да учине Босну унитарном земљом разграђивале су позицију ентитета а тиме и Устава БиХ. Увијек су успјевали да прикажу да је РС тај реметилачки фактор зато што не дозвољава, не да да буде укинута, да јој надлежности буду отете и пренесене. Мислим да смо посљедње двије, три године успјели да је стабилизујемо и да је РС дефинитивно незаобилазна. Видим понегдје и концепцију странаца који нама приговарају наше право на нашу борбу.

Говорили сте о односу према Сарајеву. Шта би РС могла да учини да тај однос постане бољи?

РС само тражи да се поштује њена уставна позиција. У Уставу БиХ пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Значи, БиХ у уставу нема ниједно одређење, ни да је република ни било шта друго је у суштини тим уставом конфердерално уређена, чиме се признаје статус ентитета као држава.

РС је као држава која нема своју столицу у УН, као врхунски доказ постојања државе, али сви елементи унутрашње и међународне политике су у нашим рукама, да ли директно или индиректно преко институција у БиХ, то је неко друго питање. Ми вјечито имамо потребу да се изборимо за наша већ стечена права. Ми не желимо да наша генерација политичара изгуби права које је претходна успјела да оствари. Ми морамо да прекинемо нит у којој смо ратове добијали, а губили за зеленим столом. Ми желимо да за зеленим столом задржимо наша права.

Наш циљ је што већа самосталност РС. И у том погледу се крећемо и то је сасвим легитимни политички циљ. С друге стране, БиХ има циљ, односно Бошњаци заједно са странцима имају за циљ да је учине што је више централизованом и унитаризованом земљом. Али то су два концепта, просто неспојива.

Како коментаришете да се управо у такој ситуацији врло често ти конфликти између Бањалуке и Сарајева не могу ријешити а да не посредују Београд или Загреб?

Што се тиче Београда, ми имамо одличну сарадњу и разумијевање. Став Београда да поштује Дејтонски споразум и БиХ као такву је за нас савршено добар оквир и Београд не пропушта прилику да каже да поштује БиХ и њен територијални интегритет, али увијек се каже да Србија воли РС и да имају право да је чувају у оном дијелу како је предвиђено Дејтонским споразумом. У том погледу имамо одлично разумијевање и сарадњу.

Ми са Београдом, без обзира на то како некоме то изгледало, у процесима сарадње моделирамо један према другом, али ту нема никаквог политичког притиска који би био арогантан или циничан да би се овдје нешто наметнуло или урадило.

С друге стране, Хрватска је у процесу придруживања ЕУ потпуно занемарила интересе Хрвата у БиХ и они су изгубили много од својих права и аутономије добијених Дејтонским споразумом. Сада видимо промјену која иде за тим да је Хрватска као чланица ЕУ све гласнија у заштити Хрвата прије свега у БиХ, треба читати у Федерацији БиХ, гдје су они потупуно мајоризирани од стране бошчњачке већине. Хрватска је далеко отворенија у заштити Хрвата у БиХ, али опет мислим да се БиХ може очувати само договором три народа.

Да ли ћете наредне године такве ставове заступати у Сарајеву?

У Сарајеву исте овакве ставове заступам већ сада.

Хоћете ли бити кандидат за српског члана Предсједништва?

Постоји могућност да се и то деси. Ја ћу увијек бити у функцији РС и шта год радио, на ком год мјесту био и докле будем активан у политици. Кад будем једног дана ван политике, формираћу НВО која ће се бавити осамостаљењем РС.

Извор: РТС