latinica  ћирилица
09/01/2018 |  14:38 ⇒ 10/01/2018 | 12:10 | Аутор: РТРС

Додик на свечаној академији: Борба за Републику Српску још није завршена (ФОТО, ВИДЕО)

У Спортској дворани Борик одржана је свечана академија поводом Дана Републике.
Милорад Додик, Свечана академија - Фото: СРНА
Милорад Додик, Свечана академијаФото: СРНА

Академији су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Српске Жељка Цвијановић, предсједник НСРС Недељко Чубриловић као и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Делегацију Србије представљали су потпредсједник Владе Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин са делегацијом Министарства одбране, те генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Свечаној академији присуствовао је и Његова светост патријарх српски Иринеј, те архијереји Српске православне цркве.

Међу високим званицама били су и принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина, бивши предсједник Србије Томислав Николић, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, режисер Емир Кустурица, генерали Војске Републике Српске.

Међу званицама су били и министри у Влади Српске, народни посланици, представници политичких партија, представници Српске у институцијама БиХ, начелници и градоначелници локалних заједница, Борачке организације и организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, представници дипломатског кора, те многобројни представници политичког, јавног и културног живота.

Предсједник Српске Милорад Додик, обраћајући се присутнима, подсјетио је да је Република Српска основана на данашњи дан прије 26 година, али да она постоји много дуже.

- Република Српска је настала из жеље нашег народа да живи у слободи и миру- нагласио је Додик, рекавши да су се Срби увијек одупирали туђинској власти.

Предсједник Српске је напоменуо да борба за Републику Српску још није завршена, јер не јењавају атаци на њена права утврђена међународним Дејтонским споразумом, на њене институције и празнике.

"Зато неће престати ни наше хтијење да јачамо Републику, да је чинимо бољом, напреднијом, праведнијом, слободнијом и самосталнијом - онако како је записано у Дејтонском споразуму", поручио је данас Додик, обраћајући се на свечаној академији поводом Дана Републике Српске која се одржава у Бањалуци.

Он је нагласио да је неприхватљиво да бошњачки политичари у Сарајеву, уз помоћ и подршку странаца, прегласавају Србе и Хрвате и од БиХ праве илузорну и немогућу државу.

Додик је поручио да БиХ не може бити само по мјери и жељи једних, јер је то штетно за све, те да се тиме разара мир, стабилност и шанса за опстанак БиХ.

Предсједник Додик је истакао да су Српска "Невесињаска пушка, Млада Босна, Петар Кочић, Иво Андрић, Алекса Шантић, Никола Тесла, Емир Кустурица и сви они из нашег рода који су увијек жељели слободу за српски народ.

- Република Српска је Битка на Неретви, Сутјесци, Козари, пробој Коридора и све битке које је српски народ, за разлику од неких других, водио као не би био презрен - рекао је Додик, нагласивши да "у будућност идемо својим кораком".

Он је подсјетио да је НСРС 1992. године донијела Устав као највиши акт државности и тиме показала своју зрелост.

Свечана академија

- Све смо то урадили прије рата и одлучно то бранили и одбранили. БиХ је заједница два државотворна ентитета. БиХ је само названа тако, али то је земља са минималним надлежностима, јер сав суверените припада ентитетима који одлучују о свему - истакао је предсједник Српске, додавши да је високи представник годинама оспорава Републику Српску, стављајући се на страну Бошњака који су жељели централизацију БиХ.

Додик је подсјетио и на то да се глас Српске чује и уважава у Савјету безбједности о стању у БиХ и истакао захвалност Руској Федерацији која је заштитила интерес Српске и српског народа у Уједињеним нацијама када се Србима покушао наметнути печат геноцидности.

Нагласио је да је за српски народ неприхватљиво да Бошњаци у Сарајеву, уз помоћ странаца желе прегласавањем да остваре само своје интересе, чиме нарушавају мир у БиХ. Подсјетио је да Република Српска није добијена на мировним конфенцијама, већ крвљу 30.000 њених грађана који су је стварали и због тога, како је нагласио, не може бити укинута неким декларацијама и одлукама Високих представника и међународних моћника.

- Због тога је и референдум уставно и законско право које нико не може одузети и према Повељи Уједињених нација - истакао је Додик.

Додик је нагласио да ће у наредном периоду бити донесен нови устав Српске, те да Република увијек иде наприје.

- Живот у протекле двије деценије није био лак, уништено је много. Али уздижемо се, градимо мирно друштво. У Српској није све идеално, али у плану имамо и даље развијање Српске, улагања. Идемо напријед - рекао је он и додао да од планова и циљева Српска и њена власт неће одустати.

Предсједник Додик је нагласио да је Српска успјела очувати финансијску и стабилну безбједносну ситуацију.

- Изграђене су еинституције, проводе се пројекти. Завршавамо аутопутеве, нове градимо. Не планирамо се зауставити - рекао је Додик.

Предсједник је поручио да ће народ Српске и Србије живјети заједно.

Потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић, рекао је обраћајући се присутнима да се српски народ радује успјеху Србије, као што се Србија увијек радује сваком кораку којим се јача Република Српска.

- Нема јаке и снажне Србије без снажне Републике Српске. Ми поштујемо територијални интегритет сваке земље, али волимо свој народ и то нико не може да нам одузме - рекао је Стефановић.

Он је нагласио да ће Србија и Српска наставити да гаје добре везе и да ће учинити све да српски народ живи боље.

- Наше владе раде у интересу народа - рекао је Стефановић.

Небојша Стефановић, Академија

Познати српски глумац Лазар Ристовски, рекао је у свечаној бесједи да Република Српска данас слави 26. годину свог постојања, а српски народ значајан јубилеј постојања немањићке државности која је настала и трајала у вријеме када неке западне демократије нису ни постојале.

Ристовски је нагласио да Дрина не раздваја Србе и да су Србија и Српска једно.

- Србија је Српској мајка. Исто тако, као што старији брат брани млађег, тако и Србија брани Српску. Срби у БиХ су угрожени, а Србија је сигурна кућа за њих - рекао је Ристовски.

Ристовски је нагласио да Српску и Србију не може повезати ни један мост више него него што је веже крв предака. Нагласио је да БиХ, која је настала након пуцњева Гаврила Принципа и данашња Босна и Херцеговина нису исте јер је ону Босну и Херцеговину једино желио српски народ који је жудио за суживотом, а други то нису жељели.

Лазар Ристовски, свечана академија

Он је нагласио да нема слободе за српски народ док се Србија и Српска не споје.

- Мислимо о себи, јер су нам то завјетовали преци. Српска и Србија данас не треба да се правдају никоме јер треба да живимо заједно. Давне 1918. живјели смо у истој држави. Због тога морамо се постовати сами јер нас други не поштују, вратимо самопштовање јер без тога нема националне свијести. Овог пута мислимо о српском народу. Будимо овог пута себични, ма шта ко мислио. Доста смо имали разумијевања. Сада мислимо само на нас. Наше куће, Србије и Српске требају да буду једна кућа - рекао је Ристовски.

Ристовски је у бесједи рекао да је Српска заљубљена у Србију, а да Србија воли Српску.

- Желим да наша два предсједника Додик и Вучић направе мост на Дрини како би наше земље биле у истој држави - рекао је он.