latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:04 | Аутор: РТРС

Иницијатива да сваки град и општина у Србији добије улицу "9. јануар"

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта предложио је поводом 9. јануара - Дана Републике Српске да једна улица у сваком граду и општини Србије носи назив "9. јануар" и поручио да ће на тај начин Србија дати велики допринос сјећању на дан када је настала Република Српска.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио да је "дан рођења" Републике Српске један је од преломних датума у историји српског народа а, како је рекао, сигурно најважнији датум за прекодринске Србе, саопштено је из овог савеза.

"Република Српска је настала 9. јануара 1992. године као израз воље српског народа да се супротстави великобошњачкој политици Алије Изетбеговића чији циљ је био стварање унитарне БиХ у којој би Бошњаци били доминантни. Бошњачки политичари и даље покушавају да укину Дан Републике Српске што је дио шире антисрпске кампање и покушаја да се укине Република Српска", упозорио је Линта.

Према његовим ријечима, ако бошњачки народ жели трајни мир, помирење и заједнички живот са српским народом онда треба да артикулише нову бошњачку политику која ће искрено прихватити постојање Републике Српске и БиХ као сложене, а не унитарне државе.

"Такође, значајни елемент нове бошњачке политике требало би да буде одбијање да се призна лажна држава Косово и да се приступи било ком војном савезу односно води политика војне неутралности", закључио је Линта.

Извор: Срна