latinica  ћирилица
09/01/2018 |  17:52 | Аутор: РТРС

Научници: Безглутенска исхрана није здравија алтернатива

Не постоји разлог за тврдњу да је безглутенска исхрана боља и здравија, осим у случају оних људи који болују од целијачне болести, тврде стручњаци.
Безглутенска исхрана није здравија алтернатива - Фото: РТРС
Безглутенска исхрана није здравија алтернативаФото: РТРС

Безглутенска храна је, међутим, посљедњих година постала глобални тренд међу поклоницима здраве исхране, чак и међу онима који не маре за проценат глутена у својој исхрани.

Гастроентеролог Сузан Махади, са аустралијског Уникверзитета Монаш, изричито наглашава своје противљење избјегавању глутена, код свих оних који пате од целијачне болести, истичући да се тиме здравље доводи у ризик, пише британски Индипендент.

"Не постоје докази за тврдњу да је стриктна безглутенска дијета добра за здравље пацијената са целијачном болешћу. Чак је могуће да је сасвим супротно. Али избјегавање цијелих зрна житарица у исхрани је нешто сасвим другачије, и за резултат има низак унос влакана", каже она.

Махади објашњава да, и поред широке распрострањености и популарности, безглутенска храна нема све здравствене предности које јој се приписују. Она поставља питање гдје су научни докази који могу да подупру тврдњу да таква храна заиста предстваља здравију алтернативу.

Студија Универзитета у Торонту из 1999. године открила је да исхрана влакнима биљног поријекла може да обезбиједи додатну заштиту код кардиоваскуларних обољења, и то тако што спушта нивое триглицерида у крви.

Прошлогодишња студија дошла је до истог закључка. Анализом података, узетих од неколико хиљада испитаника старијих од 26 година, истраживачи су закључили да људи који не болују од целијачне болести не би требало да се у потпуности ослањају на безглутенску исхрану.

"Дугорочан унос глутена није повезан са ризиком од коронарне артеријске болести. Међутим, смањени унос житарица може да изложи људе кардиоваскуларним ризицима", наведено је у закључку истраживања.

Избјегавање глутена, такође, је повезано са повећаним ризиком од дијабетеса типа 2.

Извор: Б92