latinica  ћирилица
10/01/2018 |  08:58 | Аутор: РТРС

Зашто би требало сваке године да се вакцинишемо против грипа?

Постоји добар разлог зашто би сваке године требало да се вакцинишемо против грипа. Наиме, свака нова вакцина смањује ризик од компликација изазваних грипом, показали су резултати шпанске студије.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Резултати студије Института за јавно здравље у Памплони, која је обухватила 65 људи, показали су да су они који су се вакцинисали сваке године имали двоструко веће шансе да превентивно дјелују на компликације које би грип могао да изазове.

“Пацијенти који су се вакцинисали аутоматски су спријечили неколико озбиљних и фаталних инфекција које изазива грип, за разилку од пацијената који то нису учинили или то не чине редовно“, пишу доктор Ицијар Касадо и доктор Хесус Кастиља у својој студији.

Доктор Дејвид Топам са Универзитета у Рочестеру подржава студију објављену у магазину "Canadian Medical Association", наводећи да се од грипа разбољевамо у просјеку на три до пет година.

“Ваш организам има времена да ослаби. Вакцинисање сваке године јача ваш имунолошки систем“, каже он, и објашњава да свака вакцина стимулише продукцију антитела и Т-ћелија (тип лимфоцита) како би се организам боље бранио од инфекције.

Редовна вакцинација такође подстиче производњу Т-ћелија.

Извор: Б92