latinica  ћирилица
10/01/2018 |  14:03 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Чубриловић: НСРС најефикасији парламент у БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је обиљежавање 9. јануара - Дана Републике протекло достојанствено и да су са свечаности послате поруке мира и жеље за сарадњу.
НСРС: Пријем за новинаре (Фото: НСРС) -
НСРС: Пријем за новинаре (Фото: НСРС)

Говорећи о раду Парламента Републике Српске у протеклој години, Чубриловић је рекао да је Народна скупштина и даље најефикасији парламент у БиХ када је ријеч о усвајању закона и осталих аката.

Чубриловић је у прилог овој чињеници изнио податак да је Народна скупштина Републике Српске прошле године усвојила 53 закона, од чега су 42 планирана Програмом рада парламента.

На новогодишњем и божићном пријему за представнике медија, Чубриловић је рекао да је парламент Српске 2017. године реализовао 59 тематских цијелина, одржао 11 сједница, од чега седам редовних и четири посебне, те да је засједао 38 дана.

Износећи упоредне податке о раду других парламената у БиХ и региону у протеклој години, Чубриловић је рекао да је Парламентарна скупштина БиХ усвојила пет закона и 27 осталих аката, док је Представнички дом Парламента Федерације усвојио 35 закона и 20 осталих аката.

Он је навео да је Скупштина Србије прошле године усвојила 36 закона и 62 одлуке, док је Хрватски сабор усвојио 62 закона и 193 одлуке.

Чубриловић је изразио захвалност новинарима на преданом праћењу рада Народне скупштине Републике Српске и њених активности, истичући да су својим радом допринијели добрим резултатима у раду парламента Српске.

Он је рекао да подржава ранију иницијативу Клуба новинара Републике Српске да се новинарима омогући бенефицирани радни стаж у Српској.

"Када таква иницијатива дође, парламент Српске ће се изјаснити о томе, а што се мене лично тиче, позитивно и сада", закључио је Чубриловић.

Чубриловић најавио је да би Колегијум парламента 18. јануара требало да утврди термин прве редовне сједнице парламента у 2018. години која би требало да буде одржана у првој половини фебруара.

Извор: РТРС/СРНА