latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:31 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Платио и за стан и за порез, а суд пријети деложацијом (ВИДЕО)

А суд у Источном Сарајеву,пресудио је да Слободан Ђогић са својом породицом мора да исели из стана који је купио прије 12 година. Хоће ли наплата туђих дугова ову породицу коштати крова над главом?!
Стамбени проблеми - Фото: РТРС
Стамбени проблемиФото: РТРС

Новогодишње и божићне празнике Слободан Ђогић провео је са зебњом. Сваки дан ишчекује судске извршитеље да избаце његову породицу из стана који је купио 2006. године о чему свједоче уплатнице и купопродајни уговори.

"Стан сам купио прије 12 година, али се појавио сувласник, значи фирма Униград је стан два пута продала. Добијам позив из Суда, био сам на суду, била је и лицитација стана и неки дан сам добио рјешње да морам иселити из стана", рекао је Ђогић.

Непосредно након усељење Слободан је хтио да укњижи некретнину. Платио је порез на стан али не директно Пореској управи већ предузећу "Униград". Убрзо сазнаје да „Униград“ није уплатио порез због чега се, каже, није могао да укњижи као власник стана.

"То је разлог. У катастру су ми тражили папир из Пореске да сам платио порез. Када сам отишао у Пореску управу кажу ми да Униград дугује милион и 200.000 КМ за порез и на томе је стало", додао је Ђогић.

Драган Кулина, власник предузећа "Униград" сву одговорност за настале проблеме пребацује на Слободана Ђогића, јер се није на вријеме укњижио као власник стана.

"Ниједног момента ми не споримо да је он платио, Он је добио потврду да је измирио све обавезе. Зашто је толико година чекао да то уради, да се укњижи, није никоме јасно?", пита Кулина. 

Кулина негира да је Слободанов стан продао предузећу „Грађевинар“ из И.Илиџе којем дугује новац већ да је због изгубљеног спора са тим предузећем, надлежни Суд, стан који је Слободан купио али се није формално уписао као власник у катастру, прекњижио на новог власника.

"Ми смо изгубили спор са тим Грађевинаром и он се уписао, пошто се та некретнина водила на нама, иако иако није наша, и то је једина некретнина која је у том моменту била на нама. Ко је и зашто те податке дао Суду, ја не знам", додао је Кулина.

Због вишегодишњих проблема око стана и судског налога за исељење, Слободан има здраствених проблема. Не мисли да исели јер је каже стан поштено платио радећи годинама двије смјене. Разочаран је у правни систем у коме због судског спора двије фирме, појединац остане без муком стечене некретнине.