latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:41 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

На коју ће амбасадорску столицу Брајан Хојт Ји? (ВИДЕО)

На коју ће амбасадорску столицу Брајан Хојт Ји, након што је потврђено да је дао оставку на позицију у Стејт департменту?
Брајан Хојт Ји - Фото: РТРС
Брајан Хојт ЈиФото: РТРС

Међу балканским земљама, које би могле извући најкраћу сламку су БиХ и Македонија. Дође ли у Сарајево, БиХ би могла постати нова критична тачка, упозоравају из Србије. Ипак, предсједник Српске, сматра да је небитно гдје ће Ји бити амбасадор, јер је он, по њему, прошлост.

Вјероватно најпознатији замјеник помоћника једног државног секретара, репутацију је стекао након што је пресудио Македонији и ВМРО-ДПМНО-у. Брајан Хојт Ји није политичар већ оперативац кажу аналитичари, и ако долази, долази са задатком. 

"Дакле он је човјек који има моћ оружје и оруђе да оствари оно што је америчка замисао", сматра политички аналитичар Цвјетин Миливојевић.

"САД има посла у Македонији, притишће је у вези са именом и приступањем НАТО-у. Буде ли среће, тамо ће га послати", кажу аналитичари. Дође ли у Сарајево, то значи да ће САД пробати да дисциплинују предсједника Српске, и да пристисну Београд.

"Али постоји увијек и друга могућност. Да је САД схватила да је БиХ пројекат какав постоји, пропао и да је Хојт Ји тај који треба донијети ново рјешење које подрзаумијева прихватање банкрота БиХ јединства", рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Ако Сарајево буде решење за Јиа, то значи да Запад препознаје БиХ као сљедећу могућу критичну тачку на Балкану, рекао је Ивица Дачић и навео да ће се Србија, упркос свему, држати досадашњег курса. Предсједник Републике Српске каже да без обзира на то ко био амбасадор, из Сарајева очекује непријатељство према српском народу као и до сада.

Тзв. специјалиста за Балкан насљеђе је старе администрације, који сада тражи мјесто у Трамповој и није искључено да ревидира неке своје досадашње ставове, каже Цвјетин Миливојевић. Ипак за разлику од Морин Кормак чија је једина оперативна активност била стављање предсједника српске на црну листу, Ји неће сједити скрштених руку.

"Мислим да би Ји врло вјероватно покушао да врати нешто од онога што је коришћено као нпр. бонска овлашћења виского представника, да би се много директније на терену мијешао", закључио је Миливојевић.

Миливојевић оцјењује Јиа као човјека са изразито антируском нотом, који као и сваки нерођени американац мора да се доказује. Србија, каже , по њему показује нефер однос према Москви, јер док добија велику част да њене званичничке прима лично Путин, те исте постројава један помоћник замјеника државног секретара