latinica  ћирилица
10/01/2018 |  19:09 ⇒ 11/01/2018 | 11:11 | Аутор: РТРС

Савез Срба из региона: Ратнохушкачке изјаве СДА о 9. јануару

Савез Срба из региона оцјењује ратнохушкачком изјаву Странке демократске акције Бакира Изетбеговића да је обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске грубо кршење Устава БиХ, директан атак на БиХ и владавину права и кривично дјело.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да СДА, која од Тужилаштва БиХ тражи да предузме одговарајуће мјере због прославе 9. јанурара, не може да се помири са чињеницом да је према Дејтонском споразуму БиХ заједница држава коју чине двије државе, односно Република Српска и Федерација БиХ.

"Врхунско лицемјерје је када СДА говори да Република Српска може бити само мултиетнички ентитет у коме се морају обезбиједити конститутивност и равноправност народа, људска права и једнакост за грађане који у њој живе", наводи се у саопштењу.

Савез Срба из региона напомиње да су преостали Срби у ФБиХ, гдје је СДА на власти, грађани другог реда, јер не могу да остваре своја основна национална, имовинска, радна и бројна друга права.

У саопштењу се додаје да изјава СДА потврђује да ова странка не одустаје од ратне политике свог оснивача Алије Изетбеговића чији је темељ стварање унитарне и централизоване БиХ.

Савез оцјењује да СДА тиме свјесно руши Дејтонски споразум и напада мир у региону, а онда свјесно замјењује тезе и лажно оптужује Републику Српску и Србију.

"Интерес Српске, Србије и српског народа јесте да се досљедно поштује Дејтонски споразум што је један од кључних предуслова мира и стабилности", наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона.