latinica  ћирилица
10/01/2018 |  19:36 | Аутор: РТРС

У Приједору приказан филм "Споменко на вјечној стражи"

У Приједору је вечерас, поводом Дана Републике, премијерно приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи".
Приједор: Промоција филма - Фото: РТРС
Приједор: Промоција филмаФото: РТРС

Ријеч је о сјећању на најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је снимљен у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске.

Петнаестогодишњак Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота, био је борац Војске Републике Српске раме уз раме са комшијама и пријатељима, а погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Вечерашњој пројекцији у Биоскопу "Козара" присуствовао је и аутор филма Миле Савић, који је новинарима рекао да је Споменко, прије свега, био дјечак великог срца.

"Он је био паметан дјечак, велики родољуб који је волио свој народ и није хтио да напусти кућни праг, иако је имао понуде чак из Париза и човјек је био дошао да га води тамо", каже Савић.

Он је додао да је филм "Споменко на вјечној стражи" антиратни, који јасно говори да је рат велико зло и да никад не треба дозволити да до њега дође.

"Филм говори о патриотизму и о томе да морамо чувати мир и Републику Српску и све оно што су Споменко и његови саборци, који су погинули, створили", каже Савић.

Споменко Гостић је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. То мјесто, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

Извор: Срна