latinica  ћирилица
11/01/2018 |  09:08 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

Јужна Кореја забрањује криптовалуте

Јужна Кореја планира да законом потпуно забрани криптовалуте, као што је биткоин, због забринутости коју изазивају виртуелне валуте.
Биткоин започео трговање на великој берзи -
Биткоин започео трговање на великој берзи

Биткоин и још неке криптовалуте суочиле су се са падом вриједности од 10 одсто, а процјењује се колико то има везе са одлуком Јужне Кореје.

У међувремену, неколико трговања у криптовалутама у Сеулу ове године сада је под истрагом због наводне утаје пореза.

У овој земљи веома мали број људи посједује и тргује криптовалутама, "дивље" промјене цијена су постале свакодневница, због чега се превише пажње посвећује управо овом колебању цијена.

Дигиталне валуте, на чијем је челу биткоин, претходне године су забиљежиле већу тражњу, али и вриједност. То је довело до забринутости од коцкања, јер и неискусни инвеститори покушавају да остану у трци.

- Постоји велика забринутост у вези са виртуелним валутама, а министарство правде припрема основу за забрану трговања криптовалутама - рекао је министар правде Парк Санг-ки.

Јасно је да припремају законодавство које ће у потпуности ставити катанац на ову врсту размјене. Крах у Јужној Кореји био је и напад на једну од највећих берзи за продају и куповину биткоина, јужнокорејске берзе Bithumb. Да је дошло до хакерског напада, постало је јасно након што су поједини купципријавили да им је с рачуна нестао новац.

Bithumb је једна од највећих и најпрометнијих биткоин берзи на свијету, а овај случај само показује да је скок вриједности криптовалута изазвао пажњу не само купаца и продаваца већ и хакера.

Влада Јужне Кореје је и претходно најављивала да ће примјењивати више надзора над размјенама, укључујући и потезе за укидање анонимне трговине.

Извор: Б92