latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:45 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Спавајте у чарапама, здраво је!

Многи ће рећи да једва чекају да скину чарапе увече и легну у чисту постељину, док је другима незамисливо смрзавати се. Стручњаци су открили како би заиста требали поступити.
Спавање у чарапама - Фото: илустрација
Спавање у чарапамаФото: илустрација

Носити чарапе у кревет или не, тема је о којој се већ дуго прича. Стручњаци за спавање с портала sleep.org кажу да постоји добар разлог зашто би оне требале остати на ногама и по ноћи. Гријање хладних стопала узрокује ширење крвних жила што поручује мозгу да је вријеме за спавање.

Након што се крвне жиле рашире на рукама и ногама, топлина се равномјерно распореди кроз тијело како би га припремило на спавање.

Другим ријечима, хладне ноге могу вам отежати уснивање и дубок сан током ноћи. Топле ноге пак омогућиће вам лакше тоњење у сан, а нека истраживања су показала да људи с чарапама на ногама заспу чак 15 минута прије него без њих. И традиционална кинеска медицина препоручује одлазак у кревет с чарапама због боље циркулације.

 "Хладне ноге извлаче енергију из тијела и могу пореметити проток виталне qi (енергије) и крви (прехране) у тијелу. Због тог разлога желимо да циркулирају и qi и крв. Тако ће енергија тећи неометано. Хладноћа води стагнацији у тијелу која може проузроковатии болове", рекла је др. Елизабет Тратнер, докторица кинеске и интегративне медицине за Reader’ Digest.

Извор:oazazdravlja.net