latinica  ћирилица
11/01/2018 |  11:59 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Допуњено издање збирке пјесама о страдању Срба

У издању фочанског Центра за културу и информисање из штампе је изашло друго допуњено издање поетске руковети "Пред сјенима српских мученика", коју је, као избор српске поезије страдања и патње, приредио професор српског језика и књижевности Раде Лаловић.
Поетске руковети, друго допуњено издање - Фото: илустрација
Поетске руковети, друго допуњено издањеФото: илустрација

Након првог издања, које је изашло почетком 2017. године, истраживање се проширило, па је руковет допуњена и сада садржи 68 пјесама од 50 пјесника, а неки од њих су Јован Дучић, Иван Горан Ковачић, Матија Бећковић, Владимир Назор, Иван В. Лалић.

Лаловић каже да је главни критеријум при одабиру пјесама био да је пјеснички субјект жртва злочина, да је свједок, односно очевидац злочина или да је у некој врсти молитвеног односа према жртви и њеном страдању.

- Све пјесме у овој руковети се могу подијелити на више начина у поетске кругове чији су централни мотиви логори смрти и стратишта, попут Јадовна, Јасеновца, Глине, Шушњара, Старог Брода на Дрини, Сарајева, Пребиловаца, Придворице, Шумарица - навео је Лаловић.

Напоменуо је да поетски текстови могу послужити у наставној пракси у завршним разредима основне и средње школе и као узорак за проучавање наставних тема о Првом и Другом свјетском рату, о страдањима Срба, Јевреја и Рома у тим ратовима, геноциду и превенцији геноцида, али и у слободној интерпретацији његовања културе сјећања на невино пострадале жртве за вријеме НДХ.

Уредник књиге Владимир Пантовић истакао је да је ово прва књига Центра за културу и информисање која је штампана у два издања у једној календарској години.

- Још важније је напоменути да је то прва књига у којој су сакупљене пјесме о скоро свим стратиштима српског народа на овим просторима - рекао је Пантовић.

У наредним мјесецима широм Српске биће промовисана ова поетска руковет чије је друго, допуњено издање из штампе изашло пред Нову годину.

Извор: СРНА