latinica  ћирилица
11/01/2018 |  12:46 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Зворничане брине што се рађа мало дјеце (ВИДЕО)

Шесту годину Зворник је завршио са негативним природним прираштајем. У протеклој години, према подацима Матичне службе града, број умрлих већи је од броја рођених за 144 особе.
Наталитет - Фото: РТРС
НаталитетФото: РТРС

Почетак 2018. године, Далиборка Василић памтиће по најљепшем новогодишњем поклону. На свијет је донијела дјевојчицу Јовану.

Далиборка каже да је то за њу и њеног супруга друго дијете, те да имају и сина од три године.

- Трудноћа је протекла добро, осјећај је савршен. Брат је одлучио да ће се звати Јована - додала је Далиборка.

У зворничком породилишту, у којем се осим Зворничанки, порађају и жене из сусједних општина, надају се да ће ове године бабице имати више посла. Током 2017. године обављена су 594 порођаја, а рођено је 597 беба, што је за три одсто мање у односу на годину раније.

Начелница Одјељења за гинекологију и акушерство Рајна Шаренац напоменула је да се осјети лагани пад броја порода, а сматра да је слично стање у цијелој Републици Српској.

Према подацима Матичне службе града, прошле године рођено је 355 беба, док је 499 људи умрло.

Шеф Матичне службе Мирјана Јовић каже да је број новорођенчади за петоро већи у односу на 2016. годину, али и да је повећан број умрлих у 2017. години. Према њеним ријечима, ово је најизраженије у мјесту Дрињача, гдје прошле године није рођено ниједно дијете, а десет становника је умрло.

Реконструисано породилиште и низ мјера Градске управе чији је циљ подизање наталитета за сада нису дали очекиване разултате. Беба је све мање, а један од главних разлога је и чињеница да се брачни парови све касније одлучују за потомство и све рјеђе за друго, треће, или више дјеце.