latinica  ћирилица
11/01/2018 |  14:35 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог о зајму за реструктурисање ЖРС

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за Пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" вриједан 51,3 милиона евра.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Циљ овог пројекта је унапређење оперативне ефикасности и финансијске одрживости "Жељезница Републике Српске", саопштено је из Савјета министара.

Рок отплате зајма је 32 године, укључујући седам година грејс периода, а средства су алоцирана на "Жељезнице Републике Српске".

Приједлог споразума о зајму са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар финансија и трезора.

Савјет министара, уз корекције на сједници, усвојио је свој програм рада за ову годину који као приоритете истиче спровођење даљих активности за приступање ЕУ, економски развој, јачање владавине права, испуњавање обавеза из "Партнерства за мир", те даље унапређење регионалне и међународне сарадње.

Годишњи програм је заснован на Средњорочном програму рада Савјета министара који визију развоја БиХ заснива на пет општих принципа развоја /интегрисани раст, паметни раст, одрживи раст, инклузивни раст, управљање у функцији раста/, те тако повезује рад Савјета министара са стратегијом "Европа 2020" и стратегијом "Југоисточна Европа 2020".

Програм рада Савјета министара садржи Акциони план са прегледом закона, уговора, одлука, извјештаја, информација, анализа, стратегија, правилника, као и других материјала, укључујући и око 100 развојно-инвестицијских пројеката/програма, планираних за усвајање током 2018. године.

Савјет министара усвојио је појединачне програме рада за ову годину Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања БиХ, Дирекције за европске интеграције, Агенције за безбједност хране БиХ, Генералног секретаријата Савјета министара, Агенције за надзор над тржиштем БиХ, Институције омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ, Савјета за државну помоћ БиХ, Конкуренцијског савјета БиХ, Агенције за поштански саобраћај БиХ и Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Извор: СРНА