latinica  ћирилица
11/01/2018 |  16:14 | Аутор: РТРС

Промоција десете књиге Боре Чорбе 16. јануара

Промоција књиге "Пусто острво" пјесника и фронтмена групе "Рибља чорба" Борисава Боре Ђорђевића биће одржана у уторак, 16. јануара у Београду.
Промоција десете књиге Боре Чорбе 16. јануара - Фото: nezavisne novine
Промоција десете књиге Боре Чорбе 16. јануараФото: nezavisne novine

На промоцији ће, осим аутора, говорити рецензент књиге академик Матија Бећковић, драматруг Предраг Јакшић и издавач Миодраг Јакшић.

Ђорђевић је у изјави Срни навео да се његова десета, јубиларна књига зове "Пусто острво" по истоименој пјесми објављеној у оквиру колумне, коју је својевремено писао за београдске "Вечерње новости", те да је посвећена његовој посљедњој и највећој љубави - Дубравки.

"Има ту интересантних пјесама које су објављене на албумима, али има и пјесама које нису објављиване. Подијељена је у циклусе, прво иду пјесме које су биле на албумима, од албума `Овде`, преко `Трилогије`, `Узбуне`, па неке пјесме које су снимили други `Ју група`, Павле Дејанић, `Поинт бланк`...", рекао је Ђорђевић.

Књига садржи и циклус са дјечијим пјесмама, затим "неозбиљни циклус", са како истиче, условно неозбиљним пјесмама, затим циклус који се зове "Србија" и који има највише пјесама, као и неке актуелне и нове пјесме које ће тек да буду на новом албуму.

Ђорђевић је рекао да књига садржи бројне, врло ексклузивне, до сада необјављене фотографије, које су углавном направљене на острвима мање или више пустим, као и иза сцене.

Академик Бећковић је у рецензији навео да се "о Бори Ђорђевићу не може говорити необавезно, или ма колико говорили необавезно, не може се тек тако прећи преко његовог богомданог дара и значаја у српској поезији и култури".

Он је подсјетио да је Бора Ђорђевић написао неке од незаобилазних, антологијских пјесама модерне српске поезије, а његова пјесма "Погледај дом свој, анђеле" постала је химна нових нараштаја, те да није испјевао ништа друго, ова пјесма била би довољна да му за сва времена обезбиједи мјесто у врховима српског пјесништва.

"Бора Ђорђевић се на енглеском каже Боб Дилан, а Боб Дилан на српском Бора Чорба. Ви одлучите да ли то име више губи у преводу или у оригиналу. Боб Дилан је добио Нобелову награду. И Бора Ђорђевић би добио да није задрт и да му је стало до награда", истакао је академик Бећковић у рецензији.

Промоција књиге пјесама "Пусто острво" биће одржана у Удружењу књижевника Србије са почетком у 12.00 часова.

Извор: Независне новине