latinica  ћирилица
11/01/2018 |  16:16 | Аутор: РТРС

Каракаш: Тражићу обнављање поступка

Милован Каракаш из Дервенте кога је Кантонални суд у Бихаћу осудио на двије године и шест мјесеци затвора због ратног злочина над цивилима у Санском Мосту 1992. године рекао је Срни да ће поднијети захтјев за обнављањем поступка, јер је, како тврди, невин, а судски поступак против њега монтиран.
Милован Каракаш - Фото: СРНА
Милован КаракашФото: СРНА

Каракаш каже да није добио пресуду Врховног суда Федерације БиХ /ФБиХ/ истичући да је нелогично да се 30. новембра 2017. године уредно одазвао на прво рочиште пред Врховним судом ФБиХ у Сарајеву и да исти дан против њега буде донесена пресуда пред тим судом.

Он је поновио да није крив за ратни злочин који му се ставља на терет, јер се у то вријеме као борац Војске Републике Српске налазио на ратишту у операцији "Коридор".

Предсједник Основног суда Дервента Зијад Грбић рекао је Срни да су од Кантоналног суда Бихаћ добили наређење да се изврши казна затвора у трајању од двије године и шест мјесеци над осуђеним Милованом Каракашом због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва преузетог из Кривичног закона СФРЈ.

Грбић каже да им је Кантонални суд Бихаћ приложио правоснажну пресуду са клаузулом правоснажности од 19. маја 2017. године, те пресуду Врховног суда ФБиХ од 30. новембра 2017.године којом је потврђена пресуда Кантоналног суда у Бихаћу.

Упитан, да ли постоји могућност да Каракаш није примио пресуду Врховног суда ФБиХ, Грбић је рекао да постоји таква могућност, али да Основни суд Дервента поступа по релевантним пресудама Кантоналног суда у Бихаћу и Врховног суда ФБиХ за извршење казне затвора у Казнено-поправном заводу /КЗП/ Добој.

Он је рекао да ће Каракашу 15. јануара бити предат упутни акт за издржавање казне затвора.

"Разговараћу са поступајућим судијом да Каракашу остави више времена да се јави у КПЗ Добој на издржавање затворске казне. Каракаш има право да поднесе молбу за одгађање почетка издржавања казне затвора са јасно наведеним разлозима за то и ако постоје оправдани разлози Суд ће одгодити издржавање казне", појаснио је Грбић.

Кантонални суд у Бихаћу осудио је Милована Каракаша 19. маја 2017. године на двије године и шест мјесеци затвора стављајући му на терет извршење кривичног дјела ратног злочина над цивилима из Кривичног закона СФРЈ.

Каракаша терете да је са још тројицом Срба наводно физички злостављао Зикрију Бахтића који је при том задобио многобројне повреде у виду нагњечења, крвних подлива, прелом ребра, потрес мозга, због којих није могао да хода, нити да говори.

Извор: СРНА