latinica  ћирилица
11/01/2018 |  20:00 | Аутор: РТРС

Мушкарци чешће умиру због грипа у односу на жене

Мушкарци теже подносе грип од жена, дуже се лијече, а више их и умире, показује истраживање спроведено на Универзитету Оксфорд. Мушкарцима су за опоравак од грипа потребна три дана, а женама дан и по, у просјеку.
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

Бар једна студија која анализира податке шест година уназад показује да су мушкарци чешће хоспитализовани због грипа него жене, те да их више и умре.

Термин "мушки грип" постао је свеприсутан, па је укључен у оксфордске и кембриџске рјечнике.

Окфордски рјечник појам "мушког грипа" дефинише као "стање прехладе или сличног мањег обољења које осјећају мушкарци, а које се односи на претјеривање у озбиљности проблема".

Други извор то назива синдромом "кржљавог мушкарца".

Неки истраживачи подсјећају на опаске да би људска врста одавно изумрла када би мушкарци морали да рађају.

Мушкарци, према тој теорији, убрзо усвоје беспомоћну улогу пацијента и веома се ослањају на помоћ других док се не опораве.

Али, један дио истраживача сматра да мушкарци заиста вирусне респираторне болести доживљавају другачије од жена, као и срчани напад.

Мушкарци често имају класичан бол у грудном кошу, а жене "атипичне" симптоме, као што су мучнина и кратак дах.

Тако је, можда, понашање мушкараца код симптома прехладе и грипа у складу са тим како болест на њих утиче.

У новој студији, научници тврде да вакцина против грипа изазива јачу локалну и системску реакцију и настанак више антитијела код жена.

Могуће је да тестостерон има одређену улогу у томе зашто је реакција код мушкараца слабија.

Показало се да ћелије у носу жене инфициране грипом, изложене женском хормону естрадиолу, смањују имунолошку реакцију, што није случај код мушкараца.

Пошто симптоми грипа великим дијелом зависе од имунолошке реакције тијела, смањени имунолошки одговор код жена може се објаснити и слабијим симптомима болести.

Извор: Независне новине