latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:40 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Дочек Православне нове године

Православни вјерници сутра дочекују Нову годину по јулијанском календару.
Православна Нова година (илустрација: РТРС) -
Православна Нова година (илустрација: РТРС)

У општини Источно Ново Сарајево биће организован дочек православне Нове године на отвореном.

Програм ће почети у 21.00 час, а од 22.00 часа посјетиоце ће забављати новосадска група Гарави сокак, најављено је из кабинета начелника општине, која је дочек организовала у оквиру манифестације Зима у Источном Новом Сарајеву. Посјетиоцима ће традиционално бити послужено бесплатно кувано вино, а биће организован и ватромет.

Организованог дочека на отвореном неће бити у другим општинама које су у саставу Источног Сарајева, као ни на Јахорини.

Као и ранијих година, већина хотела и угоститељских објеката на Јахорини припрема добру забаву за дочек православне Нове године, уз богату гастро и велнес понуду. Смјештајни капацитети на Јахорини су поприлично попуњени, а хотел "Бистрица" за предстојеће празнике је попуњен око 80 одсто, рекла је Срни портпарол Олимпијског центра "Јахорина" Сања Ћеремиџић.

И у Чајничу ће сутра бити организован дочек на отвореном, а у програму ће учествовати локални умјетници. Дочек ће бити организован на платоу испред Дома културе "Филип Вишњић", док ће се у Храму Успења Пресвете Богородице служити молебан и благодарење, саопштили су организатори - општина Чајниче и Црквена општина.

"Програм почиње у 21.00 час. За окупљене ће бити обезбијеђени роштиљ и вино, а у поноћ је планиран ватромет и обраћање начелника општине Горана Караџића", наведено је у саопштењу.

Организованог дочека на отвореном ове године неће бити у Бањалуци. Међутим, сутра ће у највећем граду Српске бити одржан први "Ћевап фест" који ће, уз најбоље бањалучке ћевапе, донијети и богат цјелодневни културно-забавни програм.

Навече ће бити одржан концерт Градског тамбурашког оркестра, те бањалучког бенда Одеон.

Организованог дочека у другом највећем граду у Републици Српској - Бијељина неће бити. Дочек нових година на трговима уз музички програм, забаву, кувано вино и ватромет, какав се организује широм Српске и земаља региона, годинама већ није организован у Бијељини.

Из Градске управе наводе да је 13.000 КМ које су биле намијењене за прославу традиционалне Српске нове године преусмјерено дијелом за куповину 100 божићних печеница које је Градска борачка организација подијелила социјално угроженим породицама. Преостали новац ће, најављују, бити утрошен током прославе Пантелинских дана у Бијељини.

Организованог дочека неће бити у Сребреници и Братунцу. У братуначким и сребреничким кафићима и ресторанима биће организован дочек без посебног програма и понуде, па резервације мјеста и конзумације нису потребне.