latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:44 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Стевандић: Подржати усвајање декларације

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић очекује да ће заједничка декларација Србије и Српске о опстанку српског народа добити пуну подршку свих сегмената друштва.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић сматра да би, прије упућивања у скупштинску процедуру, о заједничкој декларацији Србије и Српске о опстанку српског народа мишљење требало да изнесе стручна јавност и тако допринесе усвајању овог значајног документа.

"Документ би требало да буде доступан широј јавности прије него што буде упућен у скупштинску процедуру. Ово је значајан акт и зато је неопходно да сви дају пуни допринос у његовом усвајању", рекао је Стевандић.

Он је истакао да би овај документ због свог значаја требало да буде усвојен на посебној скупштинској сједници.

"Овако значајан документ се не доноси сваке године и зато би о његовом садржају требало да буду информисани сви - стручна јавност, Академија наука и умјетности, Борачка организација, невладин сектор", каже Стевандић.

Декларацијом би требало да буде обухваћено право на употребу српског језика и ћириличног писма, право на изучавање и његовање српске културе, право на изучавање српске историје и његовање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског насљеђа и право на информисање на српском језику.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је рекао да је текст заједничке декларације усаглашен и да ће га оба парламента усвојити до Сретења, Дана државности Србије.

Извор: СРНА