latinica  ћирилица
12/01/2018 |  14:04 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Пале - Потписан уговор за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре

Начелник Пала, Бошко Југовић, потписао је данас са фирмом "Бук промет" из Бијељине уговор вриједан више од милион КМ о наставку изградње водоводне и канализационе инфраструктуре на подручју ове општине.
Пале: Уговор о инфраструктури - Фото: СРНА
Пале: Уговор о инфраструктуриФото: СРНА

Уговор је потписан у оквиру пројекта "Водоводна и канализациона инфраструктура у Републици Српској" који се реализује кредитним средствима Европске инвестиционе банке. Југовић је рекао да ће бити изграђен главни фекални канализациони колектор који ће спријечити да отпад улази у корито ријеке Миљацке и одводиће га на мјесто гдје ће бити изграђен пречистач.

Навео је да овај пројекат обухвата и изградњу водоводног дијела мреже Коран - Луке и санацију Водовода "Врело Прача". Југовић је рекао да би радови могли да почну у априлу или мају, чим услови буду дозвољавали, а предвиђено је да буду завршени до Нове године.

"Ово је друга фаза кредитног аранжмана Европске инвестиционе банке укупне вриједности 1.500.000 КМ, укључујући и ПДВ", рекао је Југовић новинарима након састанка.

Директор предузећа "Бук промет" Јован Гајић појаснио је да пројекат подразумијева изградњу колектора у дужини од 2.600 метара, чиме ће отпадне воде бити одвођене изван насеља, а коначно рјешење ће бити пречистач.

Шеф пројекта "Водовода и канализација Републике Српске", која је и помоћник министра финансија Републике СрпскеРадмила Михић ,рекла је да је ова кредитна линија је једна од најповољнијих на подручју БиХ. Према еним ријечима, у кредитном аранжману рок отплате 2је 5 година, осам година је грејс период, а каматна стопа била је 1,9 одсто", навела је Михићева.

Она је подсјетила да су током посљедње три године у водоводну и канализациону инфраструктуру на подручју Пала инвестирана три милиона КМ.

Извор: СРНА