latinica  ћирилица
12/01/2018 |  15:30 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Пољопривредници траже додатна средства (ВИДЕО)

Пољопривредници, произвођачи млијека и узгајивачи говеда траже да се у плану подстицаја за ову годину издвоје додатна средства да би се цијена регресираног горива снизила за додатних 10 пфенига. Остали подстицаји треба да остану на прошлогодишњем нивоу, али да се редовније исплаћују, закључено је на састанку одржаном у Бијељини, а чији ће закључци бити прослијеђени Министарству пољопривреде Републике Српске.
Пољопривредници - Фото: РТРС
ПољопривреднициФото: РТРС

Буџет од 60 милиона марака значи да нема простора за повећање подстицаја у било којој области, али би ресорно министарство морало да пронађе начин да ублажи посљедице очекиваног поскупљења горива, сматрају у удружењу сточара.

"Нешто ћемо више тражити за регресирано гориво, јер ипак, морамо да ублажимо повећање цијене горива, односно увођењем акциза када су у питању сточари", рекао је предсједник УО Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда Српске Остоја Николић.

Произвођачи млијека задовољни су подстицајима од 30 пфенига по литру, али не и откупном цијеном коју им плаћају мљекаре од највише 57 пфенига. Сматрају да ипак има простора да се унапређењем квалитета заради више.

"Простор је код самог квалитета млијека се повећањем масне јединице и повећањем протеина повећава се и цијена млијека, а постоји могућност и до 73 пфенинга", изјавио је Младен Витомир из Рогатице.

Млијеко које се сада производи у Српској испуњава европске стандарде квалитета, а у овој захтјевној производњи опстају само озбиљни пољопривредници. Међу њима је и Чедомир Боројевић који на фарми има 430 грла стоке.

"Моја производња је негдје на 9.500 литара по грлу у лактацији, што представља западноевропски врло вриједан резултат, и стога ја с правом кажем, волио бих да сви фармери науче како краву нахранити, како је држати. Нема никаквог разлога да будемо лошији у односу на западноевропски квалитет", нагласио је Чедомир Боројевић из Шамца.

Сточари су истакли да је прошла година била сушна, па је било тешко произвести сточну храну. Страхују да ће им ове године рентабилност производње угрозити поскупљење горива. Од ресорног министарства очекују да подстицаје исплаћује мјесечно без кашњења.