latinica  ћирилица
12/01/2018 |  15:49 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Отворена Фабрика текстила у Фочи (ВИДЕО)

У Фочи 67 нових радних мјеста у новоотвореном погону за производњу радних медицинских одијела. Пословаће у саставу предузећа "Тренд-текс" из Добој-Југа.
Отворена Фабрика текстила у Фочи - Фото: РТРС
Отворена Фабрика текстила у ФочиФото: РТРС

Најављено је да би до јуна требало да буде запослено 100 радница. Тржиште је обезбијеђено у Њемачкој због чега је настојање инвеститира да до краја године отвори још толико радних мјеста. У Фочи је боравио и министар Петар Ђокић који је за пола године најавио почетак изградње Хидроелектране "Бук бијела" половином године.

Посао је након 26 година проведених на бироу за запошљавање добила четрдесет четворогодишња Бранка Пејовић

"Понудили су ми посао. Пристала сам и за сада је добро. Радим на оверловци", рекла је Бранка Пејовић.

"Задовољна сам што сам добила посао. Није тешко радити", додала је Маријана Станковић.

Задовољни су и у Тренд-тексу и Општини Фоча који су у овај посао ушли партнерски. Општина је уз подршку Митрополије Дабробосанске обезбиједила простор, обуку за раднике и неопходну инфратсруктуру,а Тренд текс машине. Најављују и проширење капацитета.

"Ту предстоји и друга фаза новог објекта и новог запосшљавања од 200 до 250 људи", истакао је власник "Тренд-текса" Шуко Хаџијакуповић.

"Улагања тек предстоје у нови објекат који намјеравамо дати на коришћење подрзаумијева и озбиљније улагање до милион марака", поручио је начелник Фоче Радисав Машић.

Подршка запошљавању стиже и од Владе Републике Српске која ће дати постицаје за нова радна мјеста и повећање обима индустријске производње. Министар Петар Ђокић истакао је да су у току преговори са кинеским партнерима који би требало да буду партнери на изградњи ХЕ "Бук бијела". Очекује се да ће преговори бити завршени убрзо.

"Што значи да ако би све ишло како треба за пола године ће почетаи изградња Бук бијеле", најавио је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Дугонајављивана изградња Хидроелектране "Бук бијела" требало би да кошта око 400 милиона марака која ће се финансирати путем кредита и као стоодстотно власништво Републике Српске.