latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:30 ⇒ 13/01/2018 | 08:38 | Аутор: РТРС

Да ли је на помолу нова криза у институцијама БиХ? (ВИДЕО)

Да ли је на помолу нова криза у институцијама БиХ?Предсједник ДФ-а Жељко Комшић најавио је поновну кандидатуру за члана Предсједништва БиХ на овогодишњим општим изборима.
Жељко Комшић - Фото: РТРС
Жељко КомшићФото: РТРС

Најава је дошла у моменту када се ломе копља око измјена Изборног закона БиХ које су предложили представници хрватских странака с циљем да се спријечи да један народ другом бира представнике.

Након два мандата као хрватски члан Предсједништва БиХ, од 2006. до 2010. године Жељко Комшић би поново да засједне у ту фотељу у којој је тренутно лидер ХДЗ-а Драган Човић. Да ће се кандидовати потврдио је за федералне медије.

"Како ствари сад стоје хоћу. Никад ствари нису готове, та врста утакмице се игра до задње секунде" рекао је предсједник ДФ-а Жељко Комшић.

И док Комшић као разлог кандидатуре наводи како морају престати уцјене са Изборним законом, свима је већ познато да су управо његови ранији мандати које је као кандидат СДП-а освојио захваљујући бошњачким гласовима један од главних разлога због којих су хрватске странке и покренуле питање измјена Изборног закона.

"БиХ је доспјела у садашњу ситуацију, јер су припадници једног народа другом бирали члана Предсједништва БиХ", истакла је замјеник предсједника ХДЗ-а Борјана Кришто.

А данашња ситуација у БиХ у знаку је политичке кризе. Коју Комшићева кандидатура очигледно може само продубити.

"Принципијелно не мислим да ће то допринијети било каквом смиривању тензија у овој земљи, чак напротив, мислим да ће додатно усложнити тзв. хрватско питање у БиХ, додатно ће дати аргументе и ХДЗ-у и свима онима који бране позицију колективног представљања Хрвата да инсистирају на својим захтјевима", истакао је политиколог Адис Араповић.

То потврђује и изјава хрватског делегата у бх. Дому народа Мариа Караматића.

"Уколико дође до његове кандидатуре, у што чисто сумњам, очекујем да ће то бити крај овог мутанта којег ми називамо домовином, којег нам је наметнула међународна заједница и након тога да нам остаје само могућност или да три народа сједну и направе земљу по својим критеријумима или да се лијепо разиђемо, поздравимо и завршимо са овом агонијом", поручио је делегат Клуба хрватског народа у Дому народа ПС БиХ Марио Караматић.

Како ствари стоје у трку за други мандат хрватског члана Предсједништва сасвим извјесно да ће ући лидер ХДЗ-а Драган Човић, а своју кандидатуру најавио је и Јерко Иванковић Лијановић из странке Радом за бољитак. А прије званичне изборне утакмице не треба сумњати да ће Комшићева најава кандидатуре додатно распламсати наставак парламентарне расправе о измјенама Изборног закона која је заказана за 17. јануар у Представничком дому.