latinica  ћирилица
13/01/2018 |  08:37 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

Српска има моћ да спријечи улазак БиХ у НАТО

Република Српска има моћ да спријечи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извјештају Америчког конгреса о утицају Русије широм свијета, у дијелу који се односи на БиХ.

"Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО-у, морају се усагласити сва три конститутивна народа - Хрвати, Бошњаци и Срби - која су представљена у Предсједништву БиХ, те спровести потребне реформе", наведено је у извјештају, а преносе Независне новине.

У извјештају се наглашава да је Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом.

"Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мјера из Акционог плана за чланство, парламент Републике Српске је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО", подсјећа се у извјештају.

У овом документу се напомиње да је Русија интензивирала односе са "премијером Српске" /предсједником/ Милорадом Додиком, што ће успорити настојање земље да постане члан НАТО.

"Предсједник Русије Владимир Путин се с њим више пута сусретао, иако Додик нема никакву државну функцију. Притом, Путин се није сусретао са централним властима БиХ, што представља кршење дипломатских протокола. Путин је тиме јасно показао ко је за њега пожељан саговорник", наводи се у извјештају.

У извјештају стоји да је Русија јавно подржала "референдум за независност Српске" /референдуму о Дану Републике/, за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрба у земљи.

"Ако БиХ крене да прави напредак на путу ка НАТО, Русија би могла искористити утицај на Српску да тај процес успори. Медијски простор је већ припремљен за ту могућност, јер се медији у Републици Српској ослањају на анти-НАТО и анти-ЕУ садржај из 'Спутњикове' редакције у Београду", наведено је у извјештају Америчког конгреса.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова оцијенила је да је извјештај да се Русија мијеша у односе унутар других земаља некоректан.