latinica  ћирилица
13/01/2018 |  14:13 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Диковић: Потребан нам је ракетни систем ПВО домета 400 километара

Рано је говорити о конкретном рејшењу, разматра се више система, не само С-300, али ми смо јасно исказали да нам треба систем који може да води противваздухопловну борбу на даљинама већим од 400 километара, каже за РТС начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић. Генерал каже да актуелна ситуација у међународним односима утиче на планове развоја способности Војске Србије.

Први човјек војске Србије каже да је у 2018. години Војска Србије добила снажан импулс и снагу повећањем зарада, као и да ће се даље радити на подизању морала оружаних снага.

У интервјуу за емисију "Дозволите...", генерал Диковић је рекао да ће, осим сталних задатака, војска ове године радити на модернизацији наоружања, а посебна пажња посветиће се изградњи капацитета за обуку и изградњи стајанки, хангара и простора за смјештај борбене технике.

Говорећи о унапређењима оперативних способности војске, начелник Генералштаба је истакао више примјера унапређења у овој години.

"Наставићемо са реализацијом пројекта '1.500' и '1.500 плус'. Почећемо модернизацију тенка М-84 и борбеног возила пјешадије, како бисмо побољшали домет, заштиту и пробојност", објаснио је Диковић и додао да ће се унаприједити способности Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

"Заокружићемо способности наше ловачке авијације за заштиту ваздушног простора. У плану је да се војска у 2018. години опреми хеликоптерима Х-145М из 'Ербасовог' програма са системом наоружања које смо ми тражили, а одобрена је и набавка шест транспортних хеликоптера Ми-17", истакао је Диковић.

Напоменуо је да слиједи и модернизација система ваздушног осматрања и јављања, гдје су значајна два радара која су набављена из Словеније прије двије године, као и наставак модернизације ракетног система КУБ.

На питање гдје "шкрипи", одговорио је да "у војсци не смије да шкрипи" и да се проблеми којих несумњиво има рјешавају вјештим командовањем и радом припадника оружаних снага.

Генерал Диковић сматра да војска не треба да се бави сама собом, јер институције које се баве саме собом нису од користи широј друштвеној заједници.

"Ако војска не почива на чврстој дисциплини, и ако нема одговорности сваког припадника војске, онда она има проблем. Наша војска нема тај проблем", истакао је Диковић.

Коментаришући медијске написе о набавци ракетних система С-300 и БУК, Диковић је рекао да се планира набавка система великог и средњег домета, и да се разматра који су системи најбољи за конфигурацију територије Србије, као и за ефикасност.

"Наравно да се разматрају и системи С-300 и БУК, али разматрамо и друге системе", објаснио је Диковић и додао да још није време да се говори о конкретном решењу.

"Јасно смо исказали да нам је потребна противваздухопловна одбрана која може да води борбу на даљинама од преко 400 километара. Који ће то систем бити, видећемо. Донијеће се одлуке као што су се и до сада доносиле", нагласио је Диковић.

Генерал је захвалио Русији на донацијама у наоружању и објаснио да ће 30 тенкова Т-72С бити распоређено у оклопно-механизоване јединице, а 30 оклопних возила БРДМ у извиђачке јединице Војске Србије.

Начелник Генералштаба је нагласио и да актуелна ситуација у међународним односима утиче на проширење спектра потребних способности Војске Србије, да се ствари у свијету брзо дешавају, као и да је све присутнија и опаснија пријетња по безбједност из сајбер простора.

Потребно је, како је рекао, да војска усаврши командно-информационе системе како би имала реалну слику о дешавањима на потенцијалном бојишту, односно простору гдје се могу изводити борбена дејства.

Диковић је указао и на то да се начин дејства терориста мијења посљедњих година и да војска ради и превентивно на заштити грађана, као и на одређивању снага које би могле да реагују у случају терористичких претњи и напада.

Начелник Генералштаба је закључио да ће у наредним годинама бити све више безбједносних изазова и да треба да ради на подизању капацитета друштва и војске за одбрану.

Извор: РТС