latinica  ћирилица
14/01/2018 |  11:50 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

БЛ: Приход од накнада за кориштење шума 450.000 КМ

Шумско газдинство "Бањалука" требало би у буџет града Бањалука за ову годину да уплати 450.000 КМ од продаје шумских дрвних сортимената са територије града.
Административна служба града Бања Лука - Фото: СРНА
Административна служба града Бања ЛукаФото: СРНА

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић каже да се ова средства користе за изградњу, реконструкцију и одржавање инфраструктуре и других објеката на руралним подручјима јединице локалне самоуправе са које потичу продати сортименти, као и за одрживи развој заштићених подручја.

За уређење водотокова и других вода и заштиту од штетног дјеловања вода на потенцијално неразвијеним подручјима града биће утрошено 180.000 КМ.

За инвестиционо одржавање комуналних објеката и реконструкцију стаза у заштићеном подручју "Парк шума" планирано је 65.000 КМ, саопштено је из Градске управе.

За инвестиционо одржавање, модернизацију и реконструкцију локалних и некатегорисаних путева у мјесним заједницама Бронзани Мајдан, Драгочај, Рекавице, Крупа на Врбасу и Стричићи предвиђено је 200.000 КМ.

Овим средствима ће располагати Одјељење за комуналне послове и Одјељење за саобраћај и путеве, у складу са програмима заједничке комуналне потрошње, које је усвојила Скупштини Града, а Одјељење за привреду ће у првом кварталу доставити Скупштини Града извјештај о реализацији.

Законом о шумама предвиђено је да је корисник шума и шумског земљишта у својини Републике Српске дужан у буџет локалне заједнице уплатити 10 одсто средстава остварених продајом шумских дрвних сортимената који потичу са територије те локалне заједнице.

Извор: СРНА