latinica  ћирилица
18/01/2018 |  14:13 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

У Српској већи број повреда од пиротехничких средстава

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центраРепублике Српске Никола Барош рекао је данас да је, упркос великом броју упозорења и апела о посљедицама употребе пиротехничких средстава, број повреда ове године три или четири пута већи него ранијих година.
Петарде - Фото: РТРС
ПетардеФото: РТРС

"Не знамо који је разлог, али још једном апелујемо на јавност да се нешто промијени и да се направи некаква контрола што се тиче експлозивних средстава", изјавио је Барош новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да је у Клиници за пластично-реконструктивну хирургију прије шест дана хоспитализован пацијент Анђелко Лугоња, који је рукујући пиротехничким средством остао без дијелова трећег и четвртог прста.

Барош је рекао да је пацијент задобио тешке повреде које ће оставити трајне посљедице, те да ће му функција десне шаке бити редукована за нормалну функцију у будућности.

"Дијелом је парцијална ампутација четвртог прста, трећег највећим дијелом. Суштина је да се експлозиве повреде одмах не збрињавају, већ се примарно обраде и након пет дана обраде, након чега је у овом случају потребно урадити још један или два секундарна хируршка захвата како би се завршила комплетна обрада", навео је Барош.

Он је истакао да су повреде шаке најчешће оне настале усљед руковања пиротехничким средствима, док су честе и повреде ока, дијелова екстремитета, те опекотине дијелова тијела и лица.

Барош је рекао да је ове године било и случајева повреде дјеце узраста до 15 година која су хоспитализована на Клиници за дјечију хирургију.

Он је нагласио да је ове године повећан број повреда од пиротехничких средстава, упркос апелима упућен непосредно прије новогодишњих и божићних празника у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Српске.

Барош је рекао да се Клиници за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ-а Републике Српске обратило 14 пацијената са мањим повредама, те да је свакодневно било пацијената хоспитализованих са експлозивним повредама.

Према његовим ријечима, већина повријеђених усљед руковања пиротехничким средствима ове године била су лица старија од 18 године.

Бањалучанин Анђелко Лугоња /36/ задобио је тешке повреде десне шаке у петак, 12. јануара, послије подне, када је активирао, како је рекао, велику црвену петарду.

"Узео сам петарду, запалио је и нисам је успио избацити из руке. Она је пукла и направила ми проблем за читав живот. Однијела ми је дијелове прста", навео је Лугоња.

Он је потврдио да му је петарда приликом експлозије потргала прсте на руци.

"Моја порука свима је да виде и да се уче на мојој грешци и не праве исте", додао је Лугоња.

Извор: Срна