latinica  ћирилица
18/01/2018 |  18:08 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ко држи монопол и обара цијене-стопиран извоз јунећег меса у Турску! (ВИДЕО)

Због извоза јунећег меса у Турску многи сточари су посљедњих година проширили фарме и повећали број грла.
Краве - Фото: РТРС
КравеФото: РТРС

Међутим, због монопола травничке Месне индустрије ''Бајра '' - јединог откупљивача у БиХ, откуп се, тврде, обуставља чим цијена порасте.

У Спољнотрговинској комори БиХ нам је потврђено да би проблеми сточара могли да буду ријешени ако Турска пристане на захтјеве БиХ да јој се одобри дупло већа извозна квота и слободна продаја.

За тов јунади, тежине око 600 килограма, потребно је скоро годину дана, па сточари очекују да им се утрошено вријеме и уложени новац и исплати.

Откуп је, међутим, несигуран а на исплату чекају и по мјесец и по дана.

- Испало је- ако то месо не иде за Турску, немамо гдје да пласирамо, каже Димитрије Бирчаковић, сточар из Батковића.

- Тренутно нема откупа на нашем подручју. Има доста бикова који нису откупљени, односно фармери већ добрим дијелом трпе штету, истиче Пстоја Николић.

Војислав Лукић додаје да има седам- осам комада да прода али да сад то тешко иде. И он се нада да ће кренути извоз.

Задњи контингент јунећег меса за Турску отишао је 15. децембра прошле године. Када би било више извозника, а откуп био организован током цијеле године, производња би цвјетала .

Штале су овако пуне, откупа нема, а фирме које би требало да купују за домаће потребе увозе месо из европских земаља сумњивог квалитета, тврде у Савезу удружења пољопривредних произвођача.

- Откупљу се само тамо гдје се може откупити најјефтиније. Ево сад се не откупљује скоро два мјесеца и цијена је пала скоро на 3,5 марке. Да ли ће кренути извоз- немамо никакве информације, наводи Ранко Сарајлић, потпредсједник Савез удружења пољопривредних произвођача РС.

Прошле године БиХ је посредством Конзорцијума фирми Бајра и Мујановић извезла 4.500 тона говеђег меса у Турску која је диктирала услове.

Колико ће меса бити извезено ове године и под којим условима биће познато ускоро. Преговарачки тим БиХ тражиће слободну продају и квоту од 10.000 тона.

- Значи да свако може да нађе партнера у Турској д а му продаје месо, а не један откупљивач да буде, управо да би се ријешио овај проблем. Да ли ће Турска пристати на то не знамо, али мислимо да неке адуте имамо и ми с обзиром да и они неке производе извозе нама, каже Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине.

Шанса за сточаре БиХ јесте извоз бикова за Либију преко луке Бар.

Пољопривредници из Српске од надлежних траже и да обезбиједе извоз јунећег меса у ЕУ и укину царине и прелевмане на живе животиње.

Без заштитних мјера производња ће се смањивати, што отвара врата увозу, па ће странци јести квалитено месо из БиХ, а ми јефтиније увозно - али сумњивог квалитета.