latinica  ћирилица
18/01/2018 |  21:48 | Аутор: РТРС

Храна коју морате да једете ако трчите

Ако планирате да у дневни распоред уведете трчање, онда би у интересу требало да вам буде да конзумирате управо оне намирнице које ће брзо опоравити ваш организам, и пружити му неопходну енергију.
Спорт (Фото: Thinkstock) -
Спорт (Фото: Thinkstock)

Тјестенине од интегралних житарица

Пуни угљени хидрати биће од велике помоћи вашем организму ако их конзумирате вече прије јаког тренинга или трке, јер су пуни витамина Б (између осталог), који ће побољшати вашу издржљивост.

Банане

Одличне су прије, али и послије трчања, јер ће вам подићи енергију и надокнадити оно што сте изгубили трчањем. Осим тога, банане су пуне калијума који одлично регулише крвни притисак, а ако желите додатно да појачате изгубљену енергију, конзумирајте је с мало грчког јогурта.

Црна чоколада

Ако трчите, нигдје не идите без црне чоколаде, која захваљујући великом проценту какаоа представља савршено противупално средство за уморне мишиће.

Броколи

Броколи је пун витамина (нарочито Ц), калцијума, фолне киселине и витамина К, а сви они помажу у опоравку мишића и јачању костију. Зато је добро јести ову намирницу прије и послије тренинга.

Орашасти плодови

Хранљиве материје којима су богати орашасти плодови заситиће вас након тренинга, помоћи ће вашем тијелу у опоравку, а с обзиром на то да су пуни магнезијума, смањиће евентуалне грчеве у ногама.

Извор: Б92