latinica  ћирилица
19/01/2018 |  15:45 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Дом здравља Добој: Мање радника, мање новца (ВИДЕО)

Дом здравља у Добоју има проблема због одласка радника, али и због све мање новца за услуге које обавља.
Дом здравља у Добоју - Фото: РТРС
Дом здравља у ДобојуФото: РТРС

Надлежни кажу да је излаз у окретању ка тржишту, али и ту има потешкоћа.

Прошле године Дом здравља у Добоју напустило је 46 радника. Дио је отишао у Дом здравља Станари, а други су ову здравствену установу напустили споразумно, углавном због одласка у иностранство.

Одражава се то на рад служби, али и преостале запослене.

- Трпи нам служба хитне помоћи, не узимамо годишње одморе, довијамо се на разне начине да будемо на услузи грађанима, прича Дејан Милановић, представник Синдикалне организације.

У прошлој години број осигураних лица смањен је за 10.000, али не и број услуга које Дом здравља пружа. Неравнотежа између услуга и новца које за то добија,кажу, све је већа, што утиче и на примања запослених.

- У 2016.смо имали уговор који је био на нивоу 8,3 милиона, за прошлу смо добили 7,1 милион, негдје милион и сто шездесет хиљада мање. Не постоји здравствена установа која може то да надокнади, истиче др Радослав Николић, директор Дома здравља Добој.

- Није нам исплаћено 20 одсто новембарске и 40 одсто септембарске плате, додаје Дејан Милиновић.

Излазак на тржиште један је од начина да се надокнади тај новац, али и ту има проблема. Љекари кажу да јавне и приватне здравствене установе нису у истом положају.

- Ми не можемо да дајемо услуге секундарног, да уговоримо са фондом услуге секундарног и терцијарног нивоа, иако за неке од тих установа имамо капацитете и кадар, наглашава Николић.

Проблем Дом здравља је и то што је развио неке службе чије услуге Фонд не жели да финансира.

Примјер за то су Центар за ментално здравље и Центар за базичну рехабилитацију.

Дијелом и због тога дешава се да се обави дупло више услуга него што може да се наплати, што домове здравља, како тврде, ставља у неповољан положај.