latinica  ћирилица
19/01/2018 |  16:01 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Зеница- Радници Жељезаре блокирали улаз у град

Радници Жељезаре Зеница блокирали су данас улаз у град и прилаз компанији Арселор Митал, јер, како је образложено, надлежни нису показали интересовање са рјешавање њихових проблема.

Представник Синдиката Жељезаре Авдија Халиловић потврдио је да је 150 радника блокирало улаз у Зеницу са магистралног пута М-17 због тога што данашњем састанку у дирекцији нису присуствовали ресорни министар Нермин Џиндић и директор Арселор Митала Бију Наир.

- Око 150 радника је одлучило да блокира и улаз у Арселор Митал јер су надлежни незаинтересовани за наше проблеме. Данас је требало да буде одржан састанак на којем је требало да нас упознају о детаљима јучерашњег састанка у Сарајеву, али они се нису појавили. Надам да ћемо се брзо склонити како не би реаговала полиција - рекао је Халиловић за портал Кликс.

Након данашњег окупљања и блокаде упозорења радници су најавили да ће у понедјељак, 22. јануара ступити у штрајк глађу све док им се не обрате представници федералне Владе у чијем је власништву Жељезара Зеница.

Пред Општинским судом у Зеници покренут је стечај Жељезаре, а радници тврде да им фирма дугује 13 плата.

Џиндић: Бербић и Касумовић манипулишу радницима

Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић рекао је да данас није планирао састанак са радницима зеничке Жељезаре који су блокирали улаз у град, те оптужио бившег директора ове фирме Сафета Бербића и градоначелника Зенице Фуада Касумовића да манипулишу радницима.

- Никоме данас није требало да се обратим. Нисам имао у плану никакав састанак са радницима. Чекам да Синдикат радника Арселор Митала да потврду за састанак - рекао је Џиндић.

Он каже да је јуче са федералним премијером имао састанак са генералним директором Арселор Митала Бију Наиром.

- Наир је рекао да, ако Синдикат да зелено свјетло на потписивање уговора са фирмом у стечају, апсолутно неће бити проблем да се тај уговор потпише првог дана када се фирма у стечају формира и отвори проходан рачун финансијске трансакције - рекао је Џиндић.

Он је за портал Вијести навео да је путем медија информисан да је пред Општинским судом у Зеници покренут стечај Жељезаре.

- Према мом мишљењу, то је сада проблем Мирзе Јарића, стечајног управника, који је постао њихов шеф умјесто мене. Више им ја нисам шеф - поручио је Џиндић.

Одговарајући на питање о захтјевима радника за исплату 13 заосталих плата, Џиндић је рекао да "они могу правити 365 захтјева".

Сваке седмице, додаје он, имају неке нове захтјеве инструисане њиховим бившим директором Бербићем и градоначелником Касумовићем.

- Та два човјека њима сваки дан пишу захтјеве, а они шаљу. Ја нисам аутомат за испуњавање жеља. Ја сам федерални министар који има широку надлежност и мноштво проблема у свим привредним друштвима. Не могу се бавити само њима двојицом - поручио је Џиндић.

Извор: СРНА