latinica  ћирилица
19/01/2018 |  17:59 | Аутор: РТРС

Осам проблема с очима због којих морате посјетити љекара

Имате ли диоптрију, вјероватно редовно идете вашем офталмологу, али колико су ваше очи заиста здраве? Постоје бројни скривени проблеми чији су симптоми једва примјетни, а ако се занемаре, могу се претворити у озбиљне болести!
Коњуктивитис - Фото: РТРС
КоњуктивитисФото: РТРС

Имате ли диоптрију, вјероватно редовно идете вашем офталмологу, али колико су ваше очи заиста здраве? Постоје бројни скривени проблеми чији су симптоми једва примјетни, а ако се занемаре, могу се претворити у озбиљне болести!

Donna Booth, офталмолошкиња с Katzen Eye Group каже како би нелијечење ових проблема могло довести до трајног оштећења вида.

Не морате се јако забринути ако су вам, на примјер, очи црвене и сухе од ношења сочива или непроспаване ноћи, али ако имате сљедеће симптоме, свакако би требало да посјетите свог љекара.

Видите плутајуће честице

Провидне пјегице, тракице или "паучине" које никако не пролазе, ма колико помјереали очи често су повезане са старењем мрежњаче, упозорава оптометричар Gregory Nixon са Факултета оптометрије Универзитета у Охају. Иако не би требало представљати ништа озбиљно, Ниxон предлаже да се свеједно обави детаљан очни преглед како бисмо се увјерили да није ријеч о аблацији мрежњаче или одлијепљена мрежњаче – хитног стања које треба оперисати што прије.

Константно црвенило ока

Сасвим је нормално понекад се пробудити црвених очију, но ако оно не престаје током дана и јавља се учестало, то је свакако разлог за посјету љекару, јер би то могао да буде симптом синдрома сухог ока – стања у којем сузни канали не могу произвести довољно текућине за влажење ока.

Константна сувоћа ока

Мichelle Akler, офталмолошкиња из Akler Еyе центра, каже како су прва помоћ код сувоће ока капи које можеш набавити у било којој апотеци. У случају да ни оне не помажу, требало би посјетити љекара како би могао да препише омега-3 масне киселине или неке друге капи. Нелијечењем сувог ока може доћи до замућене рожњаче, која се лијечи антигљивичним или антивирусним лијековима те антибиотицима.

Ушла вам је нека хемикалија у око

Први корак је испрати око и контактирати свог доктора ако вам се чини да бол не пролази. Др Nixon упозорава како излагање ока непознатој супстанци, поготово тешким хемикалијама, захтијева хитну медицинску интервенцију. "То може резултирати трајном штетом или ожиљцима", надодаје Nixon.

Извор: Независне новине