latinica  ћирилица
19/01/2018 |  18:04 | Аутор: РТРС

Нагле промјене времена изазивају тегобе и код здравих

Температурне разлике, само у току дана, од прољетних до минуса, облачног, кишовитог, вјетровитог и сњежног времена, неповољно утичу на организам.

"Они који осјећају предстојећу промјену времена осјећају то четири до чак 48 сати унапријед. Период прилагођавања на негативну временску ситуацију је два до три дана", објашњава Јасминка Смаилагић, климатолог.

Човјеков организам не може брзо да се припреми и адаптира на нове временске услове због чега су нагле промјене и најопасније.

Истраживања утицаја времена показала су најчешћу појаву срчаних и можданих удара, астматичних напада.

"Кад је ниска температура долази до низа промјена у организму, које се најчешће манифестују вазоспазмом и сужењем крвних судова, што дјелимично може успорити проток кроз те крвне судове. Што може довести до смањеног допремања кисеоника. То код људи може довести до веће учесталости ангиозних болова, а исто тако, зими ми знамо да је већа учесталост акутних инфаркта", каже професор др Драган Симић, кардиолог.

Проблеме осјећају и млади и дјеца.

"Честе су респираторне инфекције, горњих и доњих дисајних путева које се могу компликовати и упалом ушију и долази до пнеумоније што је за малу дјецу јако озбиљно", педијатар др Драгана Радивојевић.

Јављају се и упале плућа, бронхија, бубрежни и жучни напади, вртоглавице, главобоље, несанице. Стручњаци савјетују узимање терапије, смањену физичку активност и обавезан одлазак љекару.

Извор: Независне новине