latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:02 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Стејт депармент: Упозорење првог нивоа за Србију због епидемије богиња

Амерички Стејт депармент издао је "упозорење првог нивоа" за путовање у Београд и Србију због пријављене епидемије богиња.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" саопштио је у четвртак да је за три и по мјесеца регистровано 1.114 случајева малих богиња у Србији.

Осим тога, из Батута истичу да је до сада двоје пацијената преминуло због компликација - тридесетогодишњи младић у Београду и двогодишњи дјечак у Нишу.

Најмлађа обољела особа је узраста један и по мјесец, а најстарија 60 година.

Већина обољелих особа (93 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса, истичу из Батута.

Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 141 обољеле особе.

Такође, из Клиничког центра Србије истакли су недавно да су мале богиње (морбиле) дијагностификоване код 13 здравствених радника.

"Већина обољелих је невакцинисана или је непотпуно вакцинисана против морбила. Међу обољелима има љекара, медицинских сестара, лабораторијских и рентдген техничара и помоћног особља", речено је Бети у КЦС.

Од октобра прошле године на снази су пооштрене мјере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије и интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од годину дана до навршених 14 година.

Извор: Б92