latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:17 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Због чега је БиХ безбједносно ризична земља? (ВИДЕО)

Након упозорења Стејт департмента америчким грађанима на опасност од тероризма у БиХ, изостало је реаговање званичних, безбједносних и других бх. институција. Једино су из МУП-а Републике Српске одговорили да постоји реална опасност од напада, али су спремни да се супроставе свим облицима тероризма. Због чега је БиХ ризична земља-струка је подијељена.
БиХ безбједоносно ритична земља - Фото: РТРС
БиХ безбједоносно ритична земљаФото: РТРС

Америчке власти савјетују своје грађане да не путују у БиХ јер постоји опасност од терористичких напада, али и мина.

Након прошлогодишњег упозорења, ризик од путовања у БиХ подигли су на други од максимално четири нивоа:

"Терористи могу напасти уз мало или без упозорења, циљајући туристичке локације, транспортна чворишта, тржне центре, просторије локалне управе, хотеле, клубове, богомоље, спортске и културне догађаје, образовне институције, аеродроме и друге јавне површине".

У МУП-у Републике Српске подсјећају на терористичке нападе у БиХ са потписом припадника радикалних вехабијско-селафијских заједница. Истичу опасност од изолованих вјерских заједница тзв. "параџемата" као и поразну чињеницу да је 300 држављана БиХ боравило или борави на сиријском ратишту:

"Судећи по свему наведеном сматрамо да постоји реална опасност од терористичког дјеловања на подручју БиХ".

И експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, сагласан је да упозорења Стејт департмента треба схватити озбиљно.

Подсјећа да су САД, БиХ ставиле на листу најтежих терористичких напада у свијету, због убистава полицајца у Зворнику и војника у Рајловцу.

"Чињеница да те акције нису расвјетљене, да Ударни тим за боробу против тероризма у БиХ не ради ништа, да и даље постоји организиована мрежа која је слала на страна ратишта и да их прима назад, јасно говори је да је то итекако озбиљна пријетња и да није само други ниво, како то говоре американци", истиче Џевад Галијашевић, експерт за боробу против тероризма.

Професор сарајевског Факултета за криминалистику Горан Ковачевић, пак, сматра да су изјаве политичара разлог због којег су Американци сврстали БиХ у безбједносно ризичне земље за своје грађане.

 "БиХ је добила такав ниво ризика првенствено због изјава политичара на све три стране и политичке каљуже у којој се налазимо. Ви имате такав ниво безбједносног ризика и за поједине савезне државе у САД, тако да то није висок ниво ризика", наглашава Ковачевић.

За оне који и поред упозорења "скупе храбрости" и отпутују у БиХ, америчке власти савјетују да прате локалне медије, упуства државног секретара на друштвеним мрежама, да остану на тврдим путевима и избјегавају напуштене зграде.