latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:22 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Улагања у области енергетике приоритет у наредном периоду (ВИДЕО)

Више од 854 милиона марака инвестиција планирано је Приједлогом програма јавних инвестиција Републике Српске до 2020-те. У наредне три године, приоритет је реализација инвестиционих пројеката у области енергетике и улагања у путеве. Највећим дијелом, пројекти ће бити финансирани иностраним средствима.
Улагања у енергетику - Фото: РТРС
Улагања у енергетикуФото: РТРС

Приједлогом програма јавних инвестиција Српске у овом периоду планирано је 854.487.234 марака инвестиција.

Предњаче улагања у транспорт - 189.870.369 марака, а најзахтјевнији пројекти су изградња ауто-пута Бањалука - Добој (у овој години више од 120 милиона марака) и изградња моста на Сави - 41 милион марака у овој и наредној години.

Највећа улагања биће у вјетроелектране Хргуд, укупне вриједности 125.740.311 марака, те ревитализацију ХЕ Требиње, вриједну 20,4 милиона марака. Наставак изградње хидроелектране Дабар износиће око 18 милиона марака. Што се енергетског сектора тиче, најзначајнија је изградња ХЕ Дабар, која је једина озбиљна хидроелектрана изграђена на просторима бивше Југославије у протеклих 30 година, а гради је Републике Српска, каже директор ХЕТ-а, Гордан Мишељић.

Мишељић наглашава да је све до сада инвестирано у овом пројекту, инвестирано властитим средствима.
"Пројекат је велики залогај. Систему хидроелектрана на Требишњици значиће додатних 250 гигават сати на прагу ХЕ Дабар и још толико електричне енергије на низводним степеницама Требиње 1", рекао је Мишељић.

"Бенефити за локалне заједнице су велики, ХЕТ укључује неколико општина, значиће ново запошљавање, улагање у инфраструктуру и новац од накнада", истиче градоначелник Требиња Лука Петровић.

У области здравства, планиране инвестиције су 68 и по милиона марака. Значајна улагања планирана су и у владин сектор и цивилно друштво - 42,76 милиона марака.

Изградња мреже ауто-путева Бањалука - Млиништа, најзахтјевнији је пројекат, јер само у почетној фази треба обезбиједити 1,17 милијарди марака, а потом пројекат изградње брзог пута Источно Сарајево - Соколац - Рогатица - Устипрача - Вардиште, у вриједности од милијарду марака. Струка каже да јавне инвестиције имају директан утицај на животни стандард и привреду земље.

"На тај начин се ангажују привредни ресурси и запошљавају нови радници. Јавне инвестиције јесу добре, али њима треба управљати да се не би десило да се превише инвестира у неке пројекте и због тога задужује", каже економиста Предраг Дудуковић.

Када је ријеч о иностраним инвестицијама, важно је напоменути да су енергетска компанија "Сино-хидро" и Ексим банка потписали 1,4 милијарде евра вриједан уговор о изградњи ауто-пута Бањалука - Млиништа. Осим ове инвестиције, Кина по повољним условима улаже и у енергетски сектор Српске. Најзначајнија улагања су у термоелектрану у Гацку, хидроелектрану Бук Бијела и Горњи хоризонти, а то је само дио понуде за коју су Кинези заинтересовани.