latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:27 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Гдје одложити лијекове којима је истекао рок употребе? (ВИДЕО)

Лијек не смијете бацити у отпадне воде или кућни отпад-такво упозорење стоји на сваком паковању.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Међутим, гдје одложити лијекове истеклог рока употребе?

Апотеке, болнице и домови здравља имају своје системе одлагања, али они се не односе на физичка лица.

Лијекове којима је истекао рок грађани углавном бацају и тамо гдје не би требало, у канализацију или контејнере.

Милица Савановић, каже, није имала такву намјеру, па се са лијеком којем је истекао рок трајања упутила у најближу апотеку.

Добила је неочекиван одговор.

- Насмијала ми се...ви сте прва особа која је дошла и питала гдје ће са тим, каже баците гдје и остало смеће, ми купимо само наш отпад, прича Милица искуство из апотеке.

У надлежној агенцији, међутим, не сматрају тако.

Апотеке, кажу, морају бити сертификоване што подразумијева да морају преузети фармацеутски отпад који из домаћинства у апотеку доносе пацијенти: "Наведеним сертификационим стандардима прописано је да апотеке имају развијене процедуре за управљање фармацеутским отпадом, укључујући неупотребљене лијекове и лијекове истеклог рока из домаћинстава."

Фармацеути наводе - прописи нису баш најјаснији, па фармацеутски отпад не преузимају од потрошача.

- Мора постојати јасан пројекат. Фармацеутски отпад је нешто што мора бити под строгом контролом. Апотека јесте мјесто гдје грађани могу добити информацију да ли је то што они држе у својим кућама, а истекао им је рок трајања, да ли је то уопште фармацеутски отпад, наводи Наташа Станојевић ("Моја апотека").

Тако, чини се, свака од надлежних институција има свој одговор на врло једноставно питање - гдје потрошач да одложи неупотребљиве лијекове?

Здравствене установе имају своје системе одлагања, али ни они не прихватају отпад из домаћинстава.

- Фармацеутски отпад из домаћинства је велики проблем и није добро дефинисан ни регулисан законом. Мислим да највећи дио фармацеутског отпада из домаћинства становништво баца у канализационе отворе и у комунални отпад. Фармацеуткси отпад по свјетксој здравтсвеној организацији је пети загађивач у свијету, истиче Жељко Алексић, одговорно лице за управљање медицинским отпадом УКЦ РС.

Ако се лијек баци у смеће или проспе у одвод, није уништен, већ је загадио околину, кажу у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

Без обзира на мањкавости закона, сматрају да апотеке морају примити лијекове истеклог рока трајања.

- Прва адреса су апотеке у којој ће колеге фармацеути покушати дати јасне упуте како да рукују тим фармацеутским отпадом, а по нама, и по свим европским стандардима, апотеке су те које треба да буду примаоци тог отпада од стране грађана, истакла је Татјана Понорац из генције за лијекове и медицинска средства БиХ.

И док БиХ не створи услове да апотеке преузимају неупотребљиве лијекове од грађана, надлежни савјетују - не стварајте залихе лијекова, а оне којима истекне рок трајања чувајте код куће на посебном мјесту и ван домашаја дјеце.

Тако испада да због немара неколико надлежних институција поторшачи у свом дому треба да формирају сопствене депоније и чекају да надлежни коначно ријеше проблем.