latinica  ћирилица
20/01/2018 |  15:23 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Тврђава Градина мјесецима нема никаквих садржаја за посјетиоце (ВИДЕО)

Добојска тврђава Градина , у ишчекивању рушења дограђених објеката, мјесецима нема никаквих садржаја за посјетиоце. Док они који су је дограђивали причу пребацују на политику, други тврде да политике нема већ да је ријеч о бесправној градњи.
Добој - тврђава - Фото: РТРС
Добој - тврђаваФото: РТРС

За рушење спорних објеката на тврђави нема новца, кажу надлежни. Иако је Инспекторат Републике Српске још крајем маја 2016. године доставио рјешење о рушењу, спорни објекти још нису уклоњени.

"Нико вам неће дати, наравно, новац да ви нешто уклоните, да ви нешто да кажемо срушите. Због тога је много боља опција да направимо елаборат о прилагођавању и да на основу њега можемо да приступимо било којој организацији од локалних, републичких, било којих с намјером да прикупимо та средства", рекао је директор Туристичке организације Добоја Владимир Марковић.

Зашто рушити нешто позитивно, огорчен је предсједник добојског НДП-а , који је заговарао доградњу и чији се кадрови преко Туристичке организације брину о Градини. У налогу за рушење види политичке несугласице локалних и републичких власти.

"Видно је то политичка игра. Нема разлога да се зауставе радови. Има милион разлога, односно милион аргумената јаких да је то напросто политичка игра да се у Добоју заустави све могуће", изјавио је предсједник ГО НДП-а Добој Срето Ђурковић.

"Ако неко има идеју да гради и своје неке личне фантазије по Градини прави, вјероватно задужени органи за то неће дозволити. Не видим да је то обрачун партијски, него једноставно нелегална градња", нагласио је одборник СНСД-а Војислав Рађа.

Да поједини дограђени објекти на Градини одступају од допуштених норми уређења на заштићеном споменику културе ,утврдили су стручњаци.Након тога је Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске наложио Туристичкој организацији да недостатке отклони. Није захтијевано комплетно рушење дограђених кула већ спорних дијелова, или кориштених материјала. Док се проблем не ријеши на чекању су неки већ осигурани пројекти на тврђави, директор Туристичке организације Добоја Владимир Маркоовић наводи:

"Пројекат се тиче електрификације тврђаве, опремања сувенирнице и прављења еко игралишта за дјецу".

Како ће завршити спорна доградња још није извјесно. Коштала је више од 240.000 марака буџетског новца.