latinica  ћирилица
21/01/2018 |  11:08 | Аутор: РТРС

У уторак ванредна сједница Представничког дома ФБиХ

Клубови посланика СДП и ДФ у Представничком дому ФБиХ заказали су ванредну сједницу за уторак, 23. јануар, на којој би требало да буде разматран заједнички приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента Федерације БиХ.
Представнички дом Парламента Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента Федерације БиХФото: klix.ba

СДП и ДФ ову су сједницу заказали користећи пословничко право.

Ове странке подсјећају да је приједлог закона у парламентарну процедуру упућен прије три мјесеца, када су клубови СДП и ДФ сакупили потребан број потписа, али је руководство Представничког дома одбило да заказаже сједницу.

С обзиром на то да Пословник омогућава да потписници таквог захтјева сами закажу сједницу у том случају, ова могућност је искориштена јер се више не могу трпјети злоупотребе власти, која блокира чак и рад Парламента ако им се не свиђају предложени закони, саопштено је из СДП-а и ДФ-а.

У саопштењу се наводи се да су клубови ове двије странке обавили консултације са свим политичким странкама које имају своје посланике у Парламенту ФБиХ и да су сви, осим ХДЗ БиХ, начелно подржали предложени закон као коректно рјешење.

СДП и ДФ истичу да закон који су заједно предложили није усмјерен против било кога, те да је усклађен са Уставом БиХ, Уставом ФБиХ, Изборним законом БиХ, мишљењима Венецијанске комисије и ОХР, као и да уважава принципе пресуде Уставног суда БиХ у предмету "Љубић".

Усвајање овог закона обезбјеђује очување демократског поретка у БиХ и провођење резултата избора, те онемогућава било кога да украде право грађанима да на изборима изаберу власт какву желе, наведено је у саопштењу.

Предсједник Клуба посланика ХДЗ–ХНС у Представничком дому Парламента ФБиХ Јозо Багарић изјавио је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, да посланици ХДЗ и СДА неће доћи на ванредну сједницу Представничког дома Парламента ФБиХ коју су СДП и ДФ заказали за 23. јануар.

Извор: СРНА