latinica  ћирилица
21/01/2018 |  13:37 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Београд: Отворена изложба "Смрт Карађорђа Петровића" (ВИДЕО)

У Историјском музеју Србије у Београду отворена је изложба "Смрт Карађорђа Петровића". Ова занимљива поставка настала је поводом обиљежавања двијестоте годишњице од убиства вожда Карађорђа.
Изложба "Смрт Карађорђа Петровића" - Фото: РТРС
Изложба "Смрт Карађорђа Петровића"Фото: РТРС

Изложба настоји да приближи вријеме које је Карађорђе провео у изгнанству, након напуштања Србије и слома устанка 1813.године, а посебно његову трагичну смрт 1817. године.

"Жеља наше екипе из музеја је да освијетли посљедње дане вождовог живота. То је период око којег се и дан данас воде полемике између историчара. И тај период је јако занимљив и ширем кругу људи", рекао је Небојша Дамњановић, кустос музеја Србије.

Убиство Карађорђа имало је далекосежне посљедице на политички живот Србије, и сукобе династија Карађорђевић и Обреновић. Због богате војне историје и трагичног краја, Карођорђе је у народу остао упамћен као легендарни јунак.

"Карађорђе спада у мали број оних трајно популарних личности српске историје, којима и не треба посебна реклама. Уз Светог Саву, Вука Караџића и Његоша, Карађорђе живи у широким народним масама и нема човјека који није чуо за њега", истакао је Небојша Дамњановић, кустос Историјског музеја Србије.

Осим бројних слика и историјских списа, посјетиоци могу да виде и оригиналне предмете који су припадали Карађорђу, међу којима су вождов печатни прстен, застава, јатаган, пиштољ кремењак, као и фишеклије са мотивима Светог Ђорђа и Светог Димитрија.