latinica  ћирилица
21/01/2018 |  16:48 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Космет након посјете Вучића – нада у значајније присуство Србије (ВИДЕО)

Управо убиство Оливера Ивановића и безбједност Срба на Косову и Метохији, једна је од тема које су биле у фокусу посјете предсједника Србије, Александа Вучића, јужној покрајини. Вучић је синоћ, чак пет и по сати разговарао са мјештанима косовског Лапљег Села. Дан послије, посјета од које Срби са Косова очекују много, значајна је и за Албанце, али и за Међународну заједницу – главне су оцјене аналитичара.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Сваку стопу Александра Вучића на Косову и Метохији пратили су бројни Срби са Косова. Хиљаде њих дочекало га је у Лапљем Селу гдје им је, након бројних молби за заштиту, обећао – о њиховим проблемима разговараће ако треба и цијелу ноћ.

"Ја сам спреман вечерас цијело вече и ноћ да одговарам на ваша питања и шта конкретно можемо да урадимо и да помогднемо за свако мјесто. Хвала вам, за опстанак нашег народа, за останак на Косову и Метохији. Живјела Србија!", нагласио је Вучић.

Готово шест сати – толико је било потребно да најупорнији изнесу проблем Вучићу који је све вријеме био на црвеној линији са Владом. Сумирајући своју осму посјету Косову, уз признање да већину проблема није успио ријешити, Вучић је закључио и да је најважније да су Срби схватили колико је неопходно очувати мир. 

"Оно што сви они разумију то је да нам је потребан мир, рационалан приступ, да су нам потребни разговори са Албанцима и да нам је потребан наш унутарсрпски разговор, али и огромна енергија да разумијемо да само тако можемо земљу да гурамо напријед", додао је Вучић.

Поруке мира, потребе за суживотом и сарадњом са Албанцима, аналитичари оцјењују најважнијима. Ипак, за Србе на Косову најзначајније је, оцјењују званичници Србије што им је Вучић послао поруку да званични Београд стоји уз њих.

"Својом посјетом Косову и Метохији само неколико дана након убиства Оливера Ивановића, предсједник Александар Вучић шаље поруку тамошњим Србима да је Србија уз њих и да је спремна да помогне њихов опстанак у срединама у којима живе", изјавио је предсједник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун.

 Уз поруке Србима које су усмјерене на гарантовање њихове безбједности, апел за останак и налажење начина за њихов економски напредак, важне су и поруке Албанцима. У београдском Центру за спољну политику оцјењују, већ сада осјећа се једна врста релаксације односа који су заоштрени убиством Оливера Ивановића.

"Изузетно важне су биле и поруке Албанцима, поруке мира и жеље да Србија и даље жели да разговара о нормализацији односа. Иста ова порука је била изузетно битна када говоримо о Међународној заједници, дакле, да Србија ће чинити даље кораке да се ово тешко питање у региону разријеши на најбољи могући начин", истакла је предсједница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

Вучићева посјета Косову била је у фокусу и свјетских медија па су највеће агенције извијестиле да је она дошла у вријеме повећаних тензија. Слично су говорили и аналитичари, наглашавајући да Вучићеве поруке говоре много. 

"Није било тешких ријечи на рачун Албанаца ни на рачун Међународне заједнице, што показује да Србија није ову посјету користила као извор провокација, већ напротив, као основу за наставак дипломатске борбе за Косово и Метохију", рекао је политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Међу првима, Вучићеве потезе коментарисао је и амбасадор Француске у Београду. Француска и Србија су, каже, пријатељи, а пријатељима се говори истина, нагласио је и поручио – без споразума о Косову за Србију нема интеграције у Европску унију. Можда управо његов став и хладан туш Вучићу, најбоље потврђује наводе аналитичара – без обзира на Вучићеве поруке, његова посјета неће донијети никакве револуционарне резултате.