latinica  ћирилица
21/01/2018 |  21:26 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

Лавров: Једностране акције Вашингтона изазвале бијес Анкаре

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао је да су једностране акције САД у Ирану и Сирији разбјесниле Турску.
Сергеј Лавров - Фото: РТРС
Сергеј ЛавровФото: РТРС

"Многи политички аналитичари питају зашто се уопште бринемо и говоре `што горе, то боље` нека САД доказују да нису способне за договор, своју рушилачку улогу у мировним процесима, било у Ирану, било у Сирији, гдје се сада, такође, предузимају једностране акције које су изазвале бијес Турске", рекао је Лавров за "Комерсант".

Одговарајући на питање да ли за Русију може да буде од користи неуспјех иранског нуклеарног споразума, пошто ће у том случају Вашингтон бити изолован, Лавров је изјавио да "таква школа мишљења не постоји код руског руководства".

Он је додао да покушај промјене спољне политике Русије притиском на елите и одређене компаније нема перспективу, пренио је "Спутњик".

"То што наша спољна политика има широку подршку најбољи је доказ да покушај да се она промјени притиском на елиту и одређене компаније нема перспективу", рекао је Лавров, коментаришући амерички извештај о санкцијама које могу да буду уведене и руским званичним лицима и бизнисменима.

Раговор са Лавровим вођен је почетком седмице.

"Глупа антируска пропаганда"

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да оптужбе о руском мијешању у изборе у различитим земљама представљају глупу пропаганду.

"Било гдје у свијету чујете име Русија. То је једноставна и глупа пропаганда. Гласачи прате једноставне слогане Еи-Ен-Ена као што је `Русија се још једном умијешала...` и када се то поново хиљаду пута то вам остане у глави", рекао је Лаврову за лист "Комерсант".

Лавров је рекао раније да је Русија предмет оптужби у уплитању у практично све политичке догађаје на цијелом свијету.

Он је нагласио да се Москва никада није мијешала у унутрашња питања других земаља, подсјећа ТАСС.

Извор: СРНА