latinica  ћирилица
22/01/2018 |  07:56 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Почело друго полугодиште; Возачи опрез!

У 187 основних и 93 средње школе у Републици Српској данас је почела настава у другом полугодишту, саопштено је из Министарства просвјете и културе.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић честитао је свим ученицима и наставницима у Српској почетак другог пологодишта, те истакао да је опредјељење Министарства стварање бољих услова за рад у свим школама и квалитет васпитно-образовног процеса.

Малешевић је нагласио да, у складу са Законом о основном васпитању и образовању, од основних школа очекује да интензивније прате интересовања и склоности ученика и да ученик буде активни субјект васпитно-образовног процеса.

"Вјерујем да ће мотивација ученика бити знатно повећана већом примјеном информационих технологија у настави јер су такви часови ученицима занимљивији", навео је Малешевић у честитки.

Он је најавио да би ускоро требао бити усвојен Закон о средњем образовању и васпитању који ће створити правне претпоставке за реформу у средњем стручном образовању.

"Средње стручно образовање има кључну улогу у развијању људских ресурса, с циљем постизања привредног раста и запошљавања, и стога оно мора оспособити појединца за посједовање квалитетних знања, вјештина и компетенција потребних тржишту рада односно привреди", поручио је Малешевић.

Малешевић је додао да су за квалитет васпитно-образовног процеса важна карика наставници и стручни сарадници, због чега ће њихово усавршавање бити један од најважнијих задатака Министарства у наредном периоду.

Из Министарства просвјете и културе саопштено је да ће прољећни распуст трајати од понедјељка, 2. априла до петка, 6. априла.

"Настава у другом полугодишту завршава се најкасније у петак, 22. јуна, а за ученике завршног разреда основне школе најкасније у петак, 8. јуна", наводи се у саопштењу.

У средњим школама, настава се завршава 14. јуна, осим за ученике завршних разреда којима се настава завршава 17. маја. Ученици умјетничких школа наставу завршавају 7. јуна, осим матураната којима се настава завршава 24. маја.

МУП: Возачи опрез!

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апеловало је на возаче моторних возила да повећају опрез у близини школа и вртића. Полицијски службеници ће, као и претходних година, присуством у близини школа, те, прије свега, превентивним дјеловањем спријечити угрожавање дјеце у саобраћају.

"Полицијски службеници ће по потреби регулисати саобраћај, санкционисати учиниоце прекршаја и организовати уклањање непрописно паркираних возила", саопштено је из МУП-а.

У саопштењу се додаје да ће полицијски службеници, с почетка другог полугодишта, вршити појачану контролу саобраћаја, са акцентом на брзину кретања возила и поштовање односа возач-пјешак, а посебно на путним правцима којим ће се кретати већи број дјеце.

МУП Републике Српске посебно скреће пажњу возачима на повећање опреза у вожњи за вријеме лоших временских услова и смањене видљивости, те апелује да брзину кретања возила прилагоде условима на путу.