latinica  ћирилица
22/01/2018 |  08:56 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Бошњаци бојкотују наставу у Липљу (ФОТО/ВИДЕО)

У Републици Српској данас је почела настава у другом полугодишту. Школско звоно означило је почетак другог полугодишта и у зворничким основним и средњим школама, осим у подручној Основној школи "Свети Сава" у Липљу.
Основна школа "Свети Сава" у Липљу - Фото: РТРС
Основна школа "Свети Сава" у ЛипљуФото: РТРС

Настава у овој школи није почела, јер 16 ученика бошњачке националности није сјело у школске клупе због одлуке родитеља да дјецу не пуштају на наставу док се не ријеши питање матерњег језика, односно док се, како кажу, у ђачке књижице не почне уписивати "босански језик", умјесто језик бошњацког народа.

- Наша црвена линија је да нећемо ићи испод "босанског језика". Многе ствари смо ставили под тепих и нисмо хтјели да их износимо у јавност, надајући се да ће ићи на боље. Међутим, сваког дана је све теже и теже и ово је линија испод које нећемо ићи - рекао је Мухарем Синановић, представник родитеља.

Бојкот наставе у школи "Свети Сава" у Липљу (Фото: РТРС)

Из школе поручују да поштују Устав Републике Српске и да ће то чинити и даље.

- Ми смо обезбиједили све услове, школа је јутрос на вријеме отворена, угријане су просторије и сви су услови створени, али дјеца нису дошла. Ми поштујемо Устав и пишемо "језик бошњачког народа" и писаћемо све док другачије не буде написано у Уставу - каже директор школе Радомир Петровић.

Министарство: Поштујемо Устав

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске саопштено је данас да се ученицима бошњачке националности у Српској уписује у педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа назив језика у складу са Уставом Републике.

Из Министарства подсјећају да је Уставни суд БиХ утврдио да је одредница "језик бошњачког народа" у складу са Уставом БиХ.

Из Министарства наводе да поштују Устав Републике Српске и законе којима је уређена област образовања, те да не умањују ниједном народу право на језик.