latinica  ћирилица
22/01/2018 |  15:59 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Газирана вода хидрира организам

Једноставан начин који води до доброг здравља.
Вода - Фото: илустрација
ВодаФото: илустрација

Газирана вода настаје растварањем угљен-диоксида (ЦО2) у води.

Ствара се угљична киселина која је киселија од обичне воде, али много мање кисела од желудачне.

Због специфичног осјећаја на непцима и укуса који јој дају мјехурићи, многе особе радије и више пију газирану воду.

Управо стога, газирана вода је добар начин за повећање дневног уноса воде и хидратацију организма.

Поред тога, газирана вода има и здравствено повољне учинке.

У једној клиничкој студији болесници са проблемима у пробави или затвором подијељени су у двије групе и током 15 дана једна група пила је обичну, а друга група газирану воду. Стање пробаве побољшано је код људи из групе који су пили газирану воду.

Истраживачи у Јапану открили су да се од 250 мл газиране воде ослобађа 900 мл ваздуха, што ствара осјећај пуноће и ситости у трбуху. Овај ефекат искористили су да упореде групе гојазних жена, тако да је једна група пила само газирану, а друга само негазирану воду. Жене које су пиле газирану воду смањиле су више своју тјелесну тежину, јер су имале већи осјећај ситости. Без тежине у стомаку, избјегле су преједање.

Такође, газирана вода је одличан избор за особе које имају хроничан затвор, јер помаже у успостављању редовније столице.

Постоји забринутост због ерозије зубне глеђи газираном водом, али студија из 2001.године објављена у Јournal of Оral Rehabilitation показала је да је тај ризик 100 пута мањи него када се конзумирају остала слатка безалкохолна пића.

С обзиром на то да на нашем тржишту постоји газирана вода са природно раствореним јодом, која је попут шампањца међу водама, уз њено конзумирање биће и мање бриге за добро здравље.

Извор: Б92